Amerika ubrzava privredni rast 1Foto: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Rast privrede SAD od aprila do juna revidiran je na tri odsto na godišnjem nivou dok je ranije bio najavljen rast od 2,8 odsto u drugom kvartalu, saopštilo je danas Ministarstvo trgovine.

Rast privrede SAD u drugom kvartalu pokazuje naglo ubrzanje u odnosu na sporu stopu rasta od 1,4 odsto u prva tri meseca ove godine. Rast je podstaknut i povećanom potrošnjom građana i poslovnim investicijama.

Potrošnja koja čini oko 70 odsto ekonomske aktivnosti SAD, porasla je po godišnjoj stopi od 2,9 odsto u poslednjem kvartalu, a 2,3 odsto je bila početna procena.

Poslovne investicije su porasle po stopi od 7,5 odsto, predvođene skokom investicija u opremu od 10,8 odsto.

Današnji izveštaj pokazuje da privreda SAD otporna, mada postepeno usporava pod pritiskom i dalje visokih kamatnih stopa.

Stanje privrede je glavno pitanje za birače uoči predsedničkih izbora u novembru. Mnogi su i dalje ogorčeni zbog visokih cena iako je inflacija opala otkako je sredinom 2022. dostigla maksimum u četiri decenije.

Centralna banka je odnedavno zabrinutija zbog tržišta rada koje postepeno slabi, nego za nastavak borbe protiv inflacije.

Stopa nezaposlenosti je rasla četiri meseca uzastopno na 4,3 odsto, mada je to i dalje nisko. Otvorena radna mesta i tempo zapošljavanja su takođe opali, iako su i dalje na relativno solidnom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari