Ana Brnabić: Najveći izazovi - nedostatak radne snage i energetika 1Lj. Bukvić

Ocenjujući preporuke iz Bele knjige Saveta stranih investitora u kojoj je najlošije ocenjen napredak države u oblasti radno-pravnih odnosa, ali i poreza, poljoprivrede, nekretnina, a najbolje oblast digitalizacije, premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je da joj je izuzetno drago da je najbolji rezultat u digitalizaciji, te da će ovo biti prva godina u kojoj će neto izvoz naših IT znanja preći milijardu evra.

Ukupna ocena napretka u poslovnom okruženju koju su strani investitori dali je tek 1,44, jer od 319 preporuka u 67 odsto nije ostvaren nikakav napredak, dok je značajniji napredak zabeležen u tek osam odsto. Radno-pravne odnose strani investitori su najlošije ocenili, ocenom jedan.

“Radno pravni propisi kompleksna su materija posebno u doba pandemije i kada smo gledali kako da osmislimo mere podrške prvo smo razmišljali kako da održimo zaposlenost. Treba da sednemo da dodatno smislimo šta treba uraditi. Predlažem da ovo bude jedna od prvih tema na prvoj sledećoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta, da bi zaista zajedno znali šta su to problemi za privredu, ali da i sindikati znaju kako na najbolji način da štite prava radnika”, rekla je danas Brnabić, nakon predstavljanja Bele knjige u hotelu Metropol.

Ona je naglasila da će Srbija imati dva velika izazova u budućnosti.

“Prvi je nedostatak radne snage, zbog toga dodatno moramo da idemo u reformu obrazovanja, da podržavamo dualno obrazovanje, da vidimo kako privreda da se dodatno uključi. Da merama nastavimo da targetiramo povratak naših ljudi u zemlju”, istakla je Brnabić navodeći kako nam nedostaju vodoinstalateri, varioci, vozači, električari.

Drugi veliki izazov je, kako je rekla premijerka, energetika, te da je je to, iako sada nemamo problema sa tim, nešto o čemu moramo proaktivno da razmišljamo da ne bi slučajno imali taj problem u budućnosti.

Ana Brnabić je rekla da je kumulativni rast ekonomije od 2017. do kraja 2020. bio 17 odsto, što je mnogo više nego što su imale zemlje u regionu.

“Hrvatska je imala 7 odsto, Severna Makedonija 6,6, Crna Gora 3,8, BiH 9,5, Albanija 11,4 odsto”, naglasila je Brnabić i rekla kako je Srbija uspela da od zemlje koja je 2012. bila na dnu lestvice Zapadnog Balkana i po visini plata se takmičila sa Albanijom i Severnom Makedonijom dođe do zemlje koja ima apsolutno najveće plate među zemljama Zapadnog Balkana.

“Očekujem ako gledamo 2020 i 2021. i projekcije za 2022. da će kumulativni rast ovih godina biti veći od 10 odsto i apsolutno najveći u Evropi”, rekla je Brnabić i naglasila da će ove godine BDP preći 52,4 milijarde evra, što je neverovatan pokazatelj, te da je za nepunih 10 godina stvoreno 20 milijardi evra dodatne nove vrednosti za naše građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari