Savetovanje Srpskog nacionalnog komiteta Međunarodnog saveta za velike mreže treba da potvrdi stratešku ulogu te organizacije u oblasti elektroenergetskog razvoja Srbije – izjavio je juče Petar Škundrić, ministar rudarstva i energetike Srbije na otvaranju 29. savetovanja ovog komiteta koje se održava na Zlatiboru.

Analize sa savetovanja CIGRE, prema Škundričevim rečima, biće dragocena građa za dalje pospešivanje strategije razvoja energetike u Srbiji i biće ugrađene u novi zakon o energetici .

On je dodao da pored već ugovorenih kapitalnih poslova u enegetskom sektoru predstoji i revitalizacija Hidroelektrane „Bajina Bašta“, koja će početi sutra, te raspisivanje tendera za izgradnju termoelektrane-toplane u Novom Sadu i gasne elektrane u Beogradu. Škundrić je najavio i mogućnost izgradnje drugih podzemnih skladišta gasa, pored onog u Banatskom Dvoru. On je istakao da u sprovođenju svih tih energetskih projekata domaća preduzeća ako ne mogu da budu privilegovana, nikako ne smeju biti diskriminisana. Predsednik Međunarodnog komiteta CIGRE Andre Merlen je naglasio da je osnovni zadatak CIGRE da pospešuje inženjersko znanje u oblasti elektroenergetike. On je objasnio da CIGRE edukaciju obavlja preko časopisa „Elektra“, tehničke biblioteke dostupne preko portala e-cigre i organizovanjem različitih vidova obuke.

Predsednik Srpskog nacionalnog komiteta CIGRE Radomir Naumov istakao je da će na Savetovanju biti izložen 201 referat u 16 studijskih grupa. Savetovanje CIGRE nastavlja rad danas, a završava se u petak, 5. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari