Anketa: 88 odsto kompanija ponovo bi investiralo u Srbiji

Novo istraživanje Nemačko-srpske privredne komore

Ostavite komentar


  1. Ovaj članak i članak o 7% rasta BDP-a su PRAVE, IZUZETNO VAŽNE teme za nas u Srbiji. Komplimenti Redakciji Danas-a za lansiranje ovih tema. Bilo bi jako korisno i poželjno da Danas forisara ovakve sadržaje. Oni podstiču razmatranja našeg razvoja – mnogo aspekata razvoja, sve do političkih kretanja i razvoja demokratije. U moru tema koje su se zadnjih meseci bavile našim političkim previranjima, ovo je sjajno osveženje.

    Rezultati Ankete Nemačko-srpska privredna komora (AHK Srbija) pokazuju, kao što se vidi, da je rad nemačkih firmi u Srbiji dobar, zadovoljavajući. Sjajno,. Trend je pozitivan već više godina, i to je, verovatno, najvažniji pokazatelj. Preporuke za dalji razvoj i unapredjenje postojećeg su sasvim jasne, dobre i kvalitetne. Realizacija tih preporuka značajno bi unapredila sveukupni razvoj Srbije.
    Značaj ovoga je tim veći obzirom da se radi o oko 400 firmi, medju kojima je značajan broj onih koje imaju svetsku reputaciju. Tehnologije koje su pokrenute u Srbiji su na frontu vodećih tehnologija. Broj zaposlenih je dostigao 60.000 i dalje će da raste. Sve u svemu, veoma solidna slika. Čestitke i AHK-u Srbija za kvalitetan rad. Nemački dobar primer. Svaka čast.

    JAKO, JAKO, ŽIVOTNO VAŽNO:
    Na osnovu prikazanih podataka, očekujemo da država Srbija (Vlada, Pravosudni sistem, …, svi segmenti Sistema) odredi kao NAJVIŠI PRIORITET unapredjenje svih uslova za dalji razvoj privrede, a posebno proizvodnje. Preporuke iz Ankete AHK Srbija su jasne.
    Strateški cilj Srbije treba da je da inostrane kompanije budu realno zavisne od fabrika u Srbiji – stabilnost rada, kvalitet i rezultati naših radnika, kvalitet proizvoda i usluga, …, sve do profita. E, kada dostignemo takve rezultate dostićićemo i stabvilnost da nam fabrike ne odlaze tako lako, poboljšavaće se plate, itd, itd. To je dosta dug put, godinama treba raditi da se dostignu kvalitetni rezultati. Tako su se dosta davno razvili Singapur, Južna Koreja, itd., a ima i onih koju takvu šansu nisu iskoristili, nisu zadovoljavali zahteve tržišta. Znači, važna uloga države je neizbežna i u mnogo čemu odlučujuća.
    U svemu ovome, politička stabilnost Srbije ima jako važnu ulogu. Zato očekujemo od svih političkih aktera u Srbiji da smišljaju i izgradjuju političi sistem koji će maksimalno zaštititi privredu (proizvodnju, posebno) od negativnih uticaja eventualnih političkih previranja, koja su realno moguća. Odgovornost za ovo je ogromna. To nam je aktuelno i ovih dana, te je za to bilo izuzetno zabrinjavajuće da se vode akcije da u Srbiji sve stane, da bi se napravile neke promene. To ne ide tako. Ogromna odgovornost je u pitanju. Ne može, na primer, da se dozvoli da se poremeti rad 400 fabrika, koje kao što vidimo dobro rade. To bi bila nevidjena katastrofa.

    Strategija razvoja Srbije trebalo bi da se jasno opredeli i iskaže da se kao prvi prioritet razvija ekonomija (a u tome proizvodnja, pre svega), a za te potrebe i svi prateći državni sistemi. Razvoj ekonomije (novo stvorena vrednost) stvaraće osnov za razvoj sveukupne nadgradnje, sve do političkog sistema i demokratije. U siromaštvu to teško ide.

  2. Sigurno je da bi, ukoliko bi se realiyovale glavne odrednice za privla;enje stranih investitora koji danas yaobilaye Srbiju. To su pravna sigurnost, funkcionisanje pravne države, nezavisno sudstvo, iskorenjivanje kriminala i teške korupcije.Ti faktori su nažalost prečutani u ovom tekstu.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 5. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.