– Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić mogao bi da se obrati javnosti danas povodom medijskih tvrdnji da je kineska državna rudarska kompanija „Li Ten“ uputila pismo o zainteresovanosti za strateško partnerstvo sa RTB Borom, saznaje naš list.

p { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; }p.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }p.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }p.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

 Navodno, Kinezi su zainteresovani da postanu manjinski vlasnici tog rudnika, da imaju određeni broj mesta u upravi i menadžmentu preduzeća a spremni su da u njega ulože ulože između 350 i 400 miliona dolara.

Trenutno, u Boru se nalaze eksperti konsultantske kuće McKinsey koji rade takozvanu top-down dijagnostiku, koja podrazumeva i da će u celini sagledati troškove Rudarsko topioničarskog basena Bor, sa posebnim osvrtom na tok novca, mogućnosti za povećanje prihoda te kompanije, ali i sve rizike.

– Ta tri faktora biće nam podloga da Vladi Srbije predložimo dva do tri strateška scenarija kao rešenje za RTB – izjavio je Boris Dragović, šef tima stručnjaka McKinsey koji u narednih mesec dana treba da uspostavi finansijsku „dijagnozu“ za RTB Bor.

McKinsey se u procesu dijagnostikovanja realne finansijske slike ne oslanja isključivo na podatke „klijenta“ koji su mu dostupni, u ovom slučaju u RTB-u Bor, već koristi i uporedne analize sa najboljom praksom koja je ovoj američkoj konsultantskoj kući dostupna kroz njeno stogodišnje prisustvo u industriji. Stručnjaci iz McKinseya su desetak dana u Boru i prema rečima Dragovića, još uvek je rano da se čak i preliminarno govori o potencijalnim rešenjima za RTB Bor. Tokom pet nedelja, koliko će boraviti u Boru biće sagledani svi potencijali borskog kombinata bakra i izvodljivost njihove valorizacije. Tim čine stručnjaci iz Amerike, Rusije, Poljske, Hrvatske i Srbije, a predvodi ga dr Boris Dragović, koji je od decembra 2013. do juna 2014. godine bio na čelu Upravnog odbora RTB-a Bor.

RTB Bor je jedna od 17 strateških kompanija čiji status treba da bude rešen do 31. maja ove godine, kada im ističe zaštita od poverioca i država ih više neće finansijski pomagati. Optimizam uliva izjava ministra privrede Željka Sertića da RTB Bor sigurno neće biti ugašen.

– RTB Bor je uz rudnik Resavica jedan od naša dva najveća problema. Činjenica je da radi sa gubitkom zbog loših cena na svetskom tržištu. Cena bakra je od 9.500 dolara po toni pala na 4.150 dolara. Tražimo rešenje kako bi RTB Bor poslovao uspešnije i bez gubitaka – izjavio je Sertić, ističući da je Vlada svesna da značajni deo istočne Srbije zavisi od poslovanja te kompanije i da je mora sačuvati i zaštiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari