Antić: Ugalj je realnost Srbije 1Foto: Nenad Đorđević/FoNet

Ugalj je trenutno naša realnost, osnova za našu srednjoročnu energetsku stabilnost, jer 70 odsto energije proizvodimo u termoelektranama, rekao je ministar energetike Aleksandar Antić, navodeći da vlada nastoji da se ugalj koristi na što odgovorniji način, u skladu sa zakonodavstvom Evropske unije.

 – Znam da će naši prijatelji iz ekologije i nevladinog sektora reći da ne postoji način da se na potpuno odgovoran način koristi ugalj, ali činimo maksimum da se referentnim vrednostima približimo što je više moguće – rekao je Antić na stručnom skupu pod nazivom Ugalj – osporavani energent.

On kaže da je cilj da se investicijama uvedu svi standardi koji će obezbediti da je rad termolektrana u skladu sa ekološkim direktivama i merama zaštite životne sredine iz zakonodavstva EU. Prema njegovim rečima, u „medijskoj priči“ ugalj je izgubio utakmicu i na prvom mestu je „loših momaka“, uz opasku da je naftni lobi daleko snažniji, moćniji od naših često osiromašenih rudara.

– Mi moramo da obezbedimo energiju za građane i privredu, u ovom trenutku i u nekoj perspektivi, to ne možemo bez uglja ali se nadamo da neće biti i naša budućnost – rekao je Antić navodeći da Srbija nastoji da energiju dobije i iz obnovljivih izvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari