Antić: Veliki dužnici biće isključeni "mač sistemom" 1Foto: FoNet Nenad Đorđević

Veliki dužnici gasa i struje od 1. januara biće isključivani takozvanim “mač sistemom”, rekao je ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić.

– Srbijagas dobio precizne instrukcije iz Uredbe vlade da za buduće isporuke veliki potrošači  gasa, koji taj energent, pre svega koriste kao sirovinu, dostavljanju garanciju ili plate isporuku –  rekao je Antić na na konferenciji Elektroprivrede Srbije i Balkanmagazina o energetskoj sigurnosti  u Srbiji.

Prema njegovim rečima,  kod naplate isporučenog gasa postoji  problem sa jednim brojem potrošača.

– Mislim  da smo blizu dogovora da Petrohemija obezbedi garanciju, a ko ne plati biće isključivan mač sistemom.  Isto pravilo  će važiti i za potrošače struje, ali da je efikasnost naplate tog energenta preko 95 odsto, pa je i manje problema. Srbija će ove zime imati stabilno snabdevanje energentima, najosetljivija je nabavka gasa, ali su spremna alternativna rešenja – napomenuo je ministar.  Kako je naveo,  gas dolazi preko Mađarske, vezan je za tranzitnu liniju od Rusije preko Ukrajine i svake zime postoje tenzije oko isporuke.

Prema Antićevim rečima, privode se kraju razgovori sa Gaspromom o proširivanju skladišta Banatski Dvor i da je trenutno na zalihama 412 miliona kubnih mera gasa od čega je u vlasništvu Srbije 49 odsto (192 miliona kubnih metara), a Srbijagasa 51 odsto (220 miliona kubnih metara).

„Usaglasili smo memorandum sa Bugarskom o priključku na gas i to će nam obezbediti dodatne količine od više stotina kubika“, rekao je Antić i istakao da treba iskoristiti sve mogućnosti za snabdevanje energentima.

Kako bi se povećala energetska sigurnost, istakao je ministar, gradi se i jedan termo blok u Kostolcu od 350 megavata, 220 megavata će se obezbediti solarnom elektranom i vetroparkom, a podignut je i kapacitet Termoelektrane Nikola Tesla 2, za 30 megavata.

„Planirano je i priključenje u Rumuniji na Transbalkanski koridor za prenos struje u regionu, a trenutne rezerve nafte su za 12 dana“, rekao je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari