Antić: Veliki rudni potencijali Srbije 1Foto: Fonet/Božidar Petrović

Srbija ima veliki broj potencijalnih rudnih nalazišta, ali i savremeni zakonodavni okvir koji obezbeđuje sigurnost za investicije, a Zakonom o rudarstvu iz 2015. napravljena je i povoljna sredina za domaća i strana ulaganja, poručio je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić na Međunarodnom ministarskom samitu rudarstva u Torontu.

Antić je na uvodnom izlaganju u Metro Toronto Convenšn centru, pred oko 200 predstavnika rudarskih kompanija, održao prezentaciju o Sektoru rudarstva u Srbiji, naglasivši da je Srbija – prema istraživanju kanadskog instituta „Frejzer“ – na 4. mestu među evropskim zemaljama po atraktivnosti za ulaganja u rudarski sektor, saopštilo je danas resorno ministarstvo.

„Važno nam je da na ovako velikom svetskom skupu predstavimo potencijale Srbije na pravi način, kako bi sve kompanije, koje u budućnosti budu izrazile interes da investiraju u rudarstvo, imale u vidu da je Srbija zemlja koja je stvorila sve neophodne uslove za to i spremna je da se razvija“, poručio je Antić u Torontu.

Ukazujući na dugu tradiciju rudarstva u Srbiji, Antić je rekao kako sve analize pokazuju da su prethodnih godina značajno povećana ulaganja u taj sektor i naveo dolazak kineske kompanije ZiJin u Bor, kao i projekat nalazišta bakra i zlata „Čukaru Peki“ kod Bora, „koji je od izuzetne važnosti za Srbiju i predstavlja veliki ekonomski potencijal“.

Značajan projekat je i „Jadar“ kod Loznice, koji predstavlja nalazište litijuma svetske klase i razvija ga kompanija Rio Tinto, a sa kojim bi kroz nekoliko godina Srbija mogla da učestvuje sa 10 odsto u ukupnoj proizvodnji litijuma u svetu, naglasio je Antić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari