Antikorupcijska tela da budu "fabrike integriteta" 1Foto:Stanislav Milojković

Beogradski Biro za društvena istraživanja (BIRODI) založio se da buduća lokalna antikorupcijska tela budu „fabrike integriteta“, a ne tela u kojima će sedeti predstavnici organa vlasti i političkih stranaka.

Oni podsećaju da Lokalni antikorupcijski forum Niš (LAF), koji inače već tri godine postoji i deluje, dokaz da je tako nešto moguće. U toku ove godine bi, inače, u svim gradovima i opštinama Srbije trebalo da budu usvojeni lokalni akcioni planovi za borbu protiv korupcije i formirana lokalna antikorupcijska tela, a njihov model će do kraja marta izraditi Agencija za borbu protiv korupcije.

U saopštenju povodom nedavnog izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o korupciji na lokalnom nivou, BIRODI je još jednom apelovao na Savet i Agenciju da se kroz donošenje modela takvih planova i tela „uspostavi efikasan sistem borbe protiv korupcije na lokalnom nivou koji će ići u pravcu efektivne primene antikorupcijskog zakonodavstva, izrade i primene planova integriteta, zaštite podrške uzbunjivačima, jačanja javnosti na temu korupcije, jačanja mehanizama etičnosti i paralelno sa tim jačanja principa dobre uprave u lokalnim samoupravama“.

– Lokalna tela trebalo bi da imaju članove izabrane u transparentnom procesu putem konkursa koji je sproveden od strane građanskih komisije, u kojima ne bi bilo predstavnika lokalne vlasti i političkih stranaka, a na bazi jasnih kriterijuma koji garantuju građanski i profesionalni integritet. Članove lokalnog tela za borbu protiv korupcije trebalo bi da bira komisija sastavljena od predstavnika predloženih od strane novinarskih udruženja, organizacija civilnog društva, strukovnih udruženja, akademske zajednice, udruženja privrednika i sindikata, uz učešće Agencije za borbu protiv korupcije i Saveta za borbu protiv korupcije, a na osnovu jasnih kriterijuma: građanski i profesionalni integritet, angažman u borbi za ostvarivanja javnog interesa i ukazivanja na korupciju, odnosno podrška i zaštita uzbunjivača, navodi BIRODI.

Volonteri sa integritetom

Niški LAF je kao „primer dobre prakse“ isticala i Agencija za borbu protiv korupcije. LAF je samostalno i nezavisno gradsko telo, sastavljeno od građana sa profesionalnim i ličnim integritetom, koji ne mogu biti nosioci javnih i političkih funkcija. Članovi LAF-a su izabrani na javnom konkursu, od strane nezavisne komisije, u kojoj su bili predstavnici novinarskih udruženja, nevladinog sektora i Agencije za borbu protiv korupcije, a jedini „zadatak“ lokalne vlasti bio je da se „skloni“ iz izbornog procesa. Formalnu odluku o osnivanju LAF-a donelo je Gradsko veće, bez diskusije o članovima izabranim na ovaj način. Članovi LAF-a su volonteri i ne primaju nikakvu naknadu iz budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari