Privremene mere Narodne banke Srbije dovele su Agrobanku do propasti, tvrdi nekadašnji predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić, koji je iznoseći odbranu juče pred Specijalnim sudom naveo i da je bivša vlast stajala iza procesa preuzimanja ove banke.


Prema njegovim rečima, gotovo istovetan zapisnik NBS o kontroli Agrobanke iz 2007. nije doveo ni do kakvih posledica, dok je iz juna 2011. poslužio za uvođenje mera i dospeo do policije, tužilaštva i medija. Kako je naveo, kada je 19. oktobra 2011. NBS uvela privremene mere, uputio je pismo tadašnjem predsedniku Borisu Tadiću, premijeru Mirku Cvetkoviću, guverneru NBS Dejanu Šoškiću i drugim najvišim državnim funkcionerima o tome da „privremene mere NBS u Agrobanci mogu da dovedu u vrlo težak položaj preduzeća koja proizvode hranu, piće i lekove, da pokrenu njihov stečaj i da time stvore velike socijalne probleme“. Međutim, kako je ispričao, iz NBS su poručili da mere moraju da sprovedu rečima „pucajte iz svih oružja, naplaćujte kredite, nije vaše da brinete o privredi“.

Meseca dana kasnije, tvrdi Antonić, pozvao ga je direktor Agencije za osiguranje depozita Milorad Džambić, a sastanku je prisustvovao i vlasnik Farmakoma Miroslav Bogićević.

„Bogićević je tražio da mu se otvori kreditna linija od pet miliona evra za kupovinu Politike. Agrobanka nije mogla da mu da kredit zbog prinudnih mera, a i Farmakom je već imao hipoteku na nepokretnosti“, naveo je Antonić.

Potom je ispričao kako je 29. decembra 2011. bio pozvan kod Dušana Petrovića u Ministarstvo poljoprivrede, koji mu je saopštio da je u Agrobanci uvedena prinudna uprava, te da će Džambić od sada rukovoditi bankom. Od konkretnih podataka u vezi optužnice koja ga tereti da je zajedno sa još 20 osoba oštetio Agrobanku za oko 84 miliona evra, kroz nenaplative kredite, Antonić je izneo samo to da je banka imala 2.407 kreditnih plasmana, od kojih 750 iznad 10.000 evra, a njegovo izlaganje nastavlja se i danas.

Imovina preduzeća

U svom četvoročasovnom izlaganju Dušan Antonić je više puta ustvrdio da je cilj preuzimanja Agrobanke bio da se krediti ostave na teret staroj banci, a da se preko nove Agrobanke, koja je potom formirana, preduzeća i njihova imovina pripreme za prodaju bez starih opterećenja, odnosno bez dugovanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari