Ni po jednoj tački optužnice ne osećam se krivim, jer smatram da smo požrtvovano i istrajno radili, a da smo kod kreditiranja išli u korak sa modernim bankarstvom, naveo je u svojoj odbrani pred Specijalnim sudom nekadašnji predsednik IO Agrobanke Dušan Antonić. Po njemu, optužnica koja njega i još 20 osoba tereti da su kreditima za koje nisu postojala adekvatna obezbeđenja oštetili ovu banku za 84 miliona evra „deo je neostvarenog projekta iz 2002. koji se tek danas primenjuje pošto je stvorena povoljna medijska klima“.


U jednosatnom govoru u sudnici Antonić je detaljno govorio o istorijatu Agrobanke, tvrdeći između ostalog da je svojevremeni dug iz devedesetih od 55 miliona dolara, pripisan ovoj banci zahvaljujući nekadašnjim ministrima finansija Božidaru Đeliću i Mlađanu Dinkiću, kao i direktoru Agencije za osiguranje depozita i sanaciju banaka Miloradu Džambiću, te da je zajedno sa kamatama 15. juna 2007. narastao na 106 miliona evra. Kako je ispričao, nakon što je banka uspešno poslovala 2004. i 2005. od nje je traženo da prihvati da vrati ovaj dug, koji je inače napravio konzorcijum od 12 banaka, što je on odbio. „Tada je Džambić odlučio da banka ide pod zemlju“, ustvrdio je Antonić.

– Ne mogu da prihvatim da sam kriv za propast banke, ni ja ni moji saradnici. Nama treba da sudite za neposlušnost određenim institucijama vlasti i lobijima koji su banku uništili, jer oni koji su je uništili nisu na optužnici, naveo je bivši predsednik IO Agrobanka. Ispričao je i da je kada je preuzeo banku 2001. njen poslovni prostor u Beogradu i Srbiji vredeo više od njenog bilansa, te da je kao i ostali iz menadžmenta dao tri plate za njeno oživljavanje, dok su ostali izdvojili po jednu.

Napomenuo je da uništavanje banke unapred pripremljeno i da su njenu propast pratili „pompezni naslovi u medijima i neistine“, ali je dodao i da on „ipak nije mogao sve da prati i sve da zna“. „Lako je nametati mi odgovornost, a da one koji su neposredno odgovorni pozivate kao svedoke“, kazao je Antonić, čije se izlaganje nastavlja i danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari