U deset sati izlaganja pred Specijalnim sudom, nekadašnji predsednik IO Agrobanka Dušan Atnonić još nije “stigao” do konkretnih kredita iz optužnice, koja ga tereti da je zajedno sa saradnicima oštetio banku za oko 84 miliona evra, odobravanjem kredita bez odgovarajućeg pokrića.

Nastavak njegovog izlaganja zakazan je za početak decembra, a Antonić je jučerašnja četiri sata posvetio objašnjavanju da su za odobravanje kredita postojale standardne procedure, te da “nije tačno da su nezakonito potpisivani usmeni dogovori”.

– Ni jednu odluku nisam potpisao bez da su je potpisali i ostali članovi Izvršnog odbora, a takođe i da ju je i parafirao moj šef kabineta, naveo je Antonić. On je pomenuo i da su krediti preduzećima iz optužnice Hed komerc i Drina timber, data preko filijala u Šabcu i Beogradu, a da je prilikom odobravanja kredita Habit grupi imao u vidu da postoji “konzorcijumsko obezbeđenje”, te da je bilo “nebitno da li će manja firma iz te grupe biti nosilac kredita”. Antonić je posebno detaljno obrazlagao da je nađeni minus u banci oko osam milijardi dinara, za šta ga tereti i optužnica, netačno prikazan. Pozivao se na izveštaj proglašen službenom tajnom na dan uvođenja prinudne uprave u Agrobanku u oktobru 2011. u kome navodno piše da je taj minus četiri milijarde dinara. Pojedinačno je naveo i dugovanja preduzeća, navevši da u tom izveštaju piše da je Habit grupa dugovala 986 miliona dinara, te da su cifre naduvane “zateznim kamatama”.

– Naš cilj nije bio da uništimo klijenta, mi nismo egzekutori, nego da klijent i banka rade i posluju. Da smo im na kredit računali te zatezne kamate, to nije poslovanje, nego uništavanje, računali smo kamate 1,6 ili 1,9 odsto mesečno, naveo je Antonić dodajući da je Habit grupa bila “stari klijent”, te da je povremeno i po tri miliona evra čuvala u depozitu banke, a da se njen poslovni promet procenjivao i na 250 miliona evra.

Prijava zbog Zvezde

– Nismo ušli u sport zbog navijanja, nego zbog ekonomskog interesa. Dali smo hipotekama vrlo dobro obezbeđene kredite Crvenoj zvezdi i Partizanu, imali smo ljude u njihovim upravnim odborima i bili smo vrlo dobro informisani, rekao je u jednom trenutku Dušan Antonić na šta ga je sudija Dragan Milošević upozorio da se drži optužnice, a okrivljeni je uzvratio da je zbog kredita Zvezdi protiv njega podneta krivična prijava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari