APR: Završen prijem izveštaja za statističke potrebe za 2018. godinu 1

Agencija za privredne registre (APR) saopštila je danas da je izveštaje za statističke potrebe za 2018. godinu, elektronskim putem dostavilo više od 170.000 pravnih lica i preduzetnika, što je oko 8.000 izveštaja više nego prethodne godine.

U saopštenju APR se navodi da je u ponoć završen prijem Izveštaja za statističke potrebe za 2018. godinu, odnosno izveštaja pravnih lica i preduzetnika, koji poslovne knjige vode po sistemu dvojnog knjigovodstva.

Kako je istaknuto, 66 odsto obveznika je istovremeno izmirilo i obavezu dostavljanja redovnih godišnjih finansijskih izveštaja, koji su poslati uz izveštaje za statističke potrebe.

Samo statističke izveštaje podnelo je 21 odsto pravnih lica i preduzetnika, a 13 odsto obveznika je dostavilo izjavu o neaktivnosti.

APR je otpočela obradu izveštaja za statističke potrebe koja će biti završena u propisanim rokovima, a obaveštenja o utvrđenim nedostacima u dostavljenim izveštajima, Agencija će objavljivati na svojoj internet strani.

Obveznici se podsećaju da nedostatke treba da otkloniti u roku od osam dana, od dana njihovog objavljivanja, u protivnom, ako nedostaci ne budu otklonjeni na zahtevani način, podaci iz dostavljenog izveštaja ne mogu biti upisani u bazu podataka za statističke potrebe.

Od danas će obveznicima u posebnom informacionom sistemu APR biti omogućeno sastavljanje i dostavljanje redovnih godišnjih finansijskih izveštaja za 2018. godinu sa odgovarajućom dokumentacijom, čiji je rok za dostavljanje 30. jun 2019. godine, kao i zamena javno objavljenih finansijskih izveštaja i propisane dokumentacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari