Potpredsednik vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić izjavio je juče u Kragujevcu da eć poslovni aranžman sa Fijatom biti realizovan onako kako je predviđeno ugovorom o formiranju zajedničke kompanije u Zastavi. „Razgovarao sam sa potpredsednikom Fijata Alfredom Altavilom i od njega dobio garancije da će Fijat realizovati započeti posao u Zastavi. Fijat će uskoro obelodaniti planove o obimu i asortimanu proizvodnje u svim svojim fabrikama i postoji velika mogućnost da proizvodnja „punta“ u Zastavinoj fabrici u 2009. bude veća nego što je bilo planirano, kao i da se do početka proizvodnje modela A klase („topolino“) proizvodi još jedan Fijatov model“, rekao je Dinkić.

Uz konstataciju da će globalna ekonomska kriza najviše pogoditi automobilsku industriju i najverovatnije dovesti do privremene redukcije prvobitno planiranog obima proizvodnje novih Fijatovih modela u Zastavinoj kompaniji, Dinkić je podsetio da je kapacitet 200. 000 automobila godišnje. „Bićemo partneri sa Fijatom i u krizi i posle toga“, konstatovao je Dinkić.

On je najavio da će tokom ove nedelje početi isplata otpremnina za 1. 269 radnika Zastave koji su odlučili da napuste fabriku. Za isplatu otpremnina iz republičkog budžeta izdvojeno je 450 miliona dinara, dok je za isplatu dela zarada koje nisu isplaćene od 1997. do 2001. obezbeđeno 200 miliona. Ministar Dinkić je juče rekao da ugovori o formiranju zajedničke kompanije sa italijanskim firmama IVEKO i Manjeti Mareli neće biti potpisani, kako je to do skora najavljivano, do kraja ove godine zbog toga što IVEKO prethodno treba da donese odluku o izmeštanju dela svoje proizvodnje u Kragujevcu.

Ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović podsetila je da su u budžetu NIP obezbeđena sredstva za nastavak gradnje autoputa od Kragujevca do Koridora 10, kao i za izradu projektne dokumentacije za Severnu obilaznicu oko Kragujevca. Novac za gradnju Južne obilaznice biće obezbeđen zajmom od Evropske banke za investicioni razvoj.

Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović naglasio je da se ugovor sa Fijatom realizuju prema planu. „Tačno je da kriza postoji, ali je tačno i da Fijat radi na pripremi proizvodnje novog modela koja će početi 2010, a pre toga će biti povećana proizvodnja „punta“, poručio je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari