Arbutina v. d. direktora četiri puta duže nego što zakon dozvoljava 1

Iako je pre više od godinu dana Vlada Srbije raspisala konkurs za izbor direktora javnih preduzeća, između ostalih i JP Nuklearni objekti Srbije, Dalibor Arbutina je od februara 2014. do danas, bez prekida, i dalje na mestu vršioca dužnosti direktora ovog preduzeća.

Prvi put na mesto. v. d direktora Arbutina je postavljen 28. februara 2014, drugi put šest meseci kasnije, avgusta iste godine.

Prema starom Zakonu o javnim preduzećima, koji je važio pre 2016. i novom koji je usvojen marta te godine, v. d stanje ne može da traje četiri godine. Dok je stari zakon predviđao samo jedan mandat od šest meseci za vršioca dužnosti, prema novom, od 2016. v. d. status može da traje dva puta po šest meseci. „Period obavljanja funkcije vršioca dužnosti direktora ne može biti duži od jedne godine“, navodi se u članu 52. Zakona o javnim preduzećima.

Prevedeno sa pravnog jezika to bi značilo da Arbutina od februara 2015. funkciju v. d direktora obavlja mimo Zakona o javnim preduzećima. Odgovor o tome na osnovu kog ugovora i kog rešenja obavlja dužnost direktora od njega nismo dobili ni juče ni prekjuče, baš kao ni od Vlade Srbije, koja je 22. februara prošle godine raspisala konkurs, između ostalog, i za izbor novog direktora ovog javnog preduzeća. U tom trenutku velikom većinom javnih preduzeća od ukupno 37 njih upravljali su direktori u statusu vršioca dužnosti.

Protiv Arbutine trenutno se vodi i nekoliko sudskih sporova, tri zbog mobinga i tri zbog otkaza, a jedan od njih okončan je presudom kojom je utvrđeno i njegovo nezakonito v. d stanje.

Drugi osnovni sud u Beogradu je oktobra prošle godine tako presudio u korist bivše radnice NOS Želmire Ilić, koja je firmu tužila zbog nezakonitog otkaza. Ona je, o čemu je Danas pisao januara prošle godine, u julu 2016. dobila otkaz „zato što nije poštovala njegovu (D. Arbutina prim. a.) usmenu naredbu da ne radi svoj posao“.

Sud je presudio u korist Ilićeve i naveo kako mora da se vrati na posao, ali i odbacio odgovor koji je na tužbu podneo advokat Dalibora Arbutine i to uz obrazloženje da ne može da se prihvati odgovor advokata koga je ovlastio tuženi Arbutina jer je „punomoćje dato od strane neovlašćenog lica za zastupanje tuženog“.

U daljem obrazloženju ove presude Drugog osnovnog suda ističe se da je presuđeno da se Želmira Ilić vrati na posao jer „tuženi preko ovlašćenog lica nije u ostavljenom roku od 30 dana od dana prijema tužbe podneo odgovor na tužbu kojom bi osporio tužbeni zahtev“, te da je „tužilja priloženim dokazima potkrepila osnovanost zahteva“.

Danas je u januaru 2017. pisao o slučaju Želmire Ilić, koja je pre nego što će dobiti otkaz bila rukovoditeljka sektora Polikliničke službe u ovom preduzeću. Ona je tada za naš list rekla da je još u julu 2013. raspisan konkurs za direktora NOS, na koji se prijavilo 10 do 15 ljudi, ali taj konkurs nikada nije sproveden.

Na sve prozivke Dalibor Arbutina je našem listu tada odgovorio „da se tu radi o radnicima koji su dobili otkaz ili upozorenje pred otkaz i da tako svoj nerad pokušavaju da pokriju prijavama za mobing“.

Vlada je 22. februara 2017. raspisala konkurs za izbor direktora javnih preduzeća. Trebalo je da ti konkursi budu završeni do 4. marta prošle godine, ali se to nije desilo. Prema zakonu, kandidati za direktore javnih preduzeća, osim što ne mogu da budu članovi stranaka, moraju da budu visoko obrazovani, odnosno da imaju pet godina radnog iskustva u struci i tri na poslovima u vezi sa preduzećem, kao i da nisu osuđivani.

Međutim, Dalibor Arbutina koji ni prvi put pre četiri godine nije izabran na konkursu, već ga je Vlada postavila, između ostalog ne ispunjava jedan od glavnih uslova jer ne dolazi iz struke, već je mašinski inženjer. Pre nego što je izabran za v. d direktora, Arbutina je bio koordinator integralnog sistema upravljanja kvalitetom.

O NOS-u

Javno preduzeće Nuklearni objekti Srbije osnovano je jula 2009. odlukom Vlade Srbije, a na predlog Božidara Đelića, tadašnjeg ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. JP NOS su tako preuzeli od Instituta Vinča delatnost upravljanja nuklearnim objektima.

Prvi direktor bio je Radojica Pešić koji je rukovodio njime od jula 2009. do oktobra 2011. Kada je smenjen nakon „afere službeni automobili“, na funkciju v. d. direktora postavljen je Jagoš Raičević, koji je nakon neuspešnog konkursa za izbor direktora napustio preduzeće početkom 2014. godine. Nakon toga, Vlada je za v. d. direktora postavila Arbutinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari