Sredstva od prodaje Telekoma i iz kredita Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji se očekuje do kraja godine, trebalo bi da se iskoriste za finansiranje budžetskog deficita, rečeno je juče na promociji časopisa „Kvartalni monitor“.

Urednik tog časopisa, kojeg izdaje Fondacija za razvoj ekonomske nauke (FREN), Milojko Arsić kazao je da su sredstva koja bi Srbija mogla da očekuje po ta dva osnova između četiri i 4,5 milijardi evra.

„Bolje je da se deficit finansira iz kredita s kamatom od jedan odsto, nego da se država u narednoj godini zadužuje po stopi od sedam ili osam odsto“, kazao je Arsić. Prema njegovim rečima, deficit u 2014. i 2015. godini, čak i uz vrlo oštru štednju, iznosiće 2,2 do 2,5 milijardi evra. Arsić je dodao i da bi deo sredstva od kredita UAE, za koji je najavljeno da će biti po niskim kamatnim stopama, mogao da se iskoristi za vraćanje nekih nepovoljnih postojećih kredita.

Mogla bi se, kako je naglasio, izvršiti i dokapitalizacija Agencije za osiguranje depozita, kako bi u slučaju stečaja nekih banaka bilo moguće da se isplate osigurani depoziti, što je vrlo važno za poverenje u bankarski sistem.

„Deo sredstava bi se mogao priključiti odobrenim kreditima EBRD-a za kreditiranje malih i srednjih preduzeća, zatim za finansiranje postojećih infrastrukturnih projekata, obnavljanje mreže kanala u Vojvodini, kao i izgradnju dodatnih postrojenja za navodnjavanje“, kazao je Arsić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da se do kraja godine očekuje realizacija kredita vrednog dve do tri milijarde dolara, koji bi UAE dao Srbiji na 20 do 30 godina sa kamatnom stopom nižom od 2,5 odsto godišnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari