ASB donira 384.000 evra 1Foto: EPA-EFE/ VALDRIN XHEMAJ

Projekat „Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model za smanjenje siromaštva“ prezentovan je poljoprivrednim proizvođačima u novopazarskom kraju, koji se bave malinarstvom ili su zainteresovani za podizanje malinjaka na svojim gazdinstvima.

Austrijska agencija za razvoj (ASB) sa 384.000 evra finansiraće ovaj projekat.

Cilj je da se, kroz edukaciju, podršku u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji i preradi i tržišnom plasmanu, obezbedi veća zarada poljoprivrednicima i veća ekonomska podrška kroz kooperaciju sa socijalnim preduzećem.

Kroz ovaj projekat, proizvođačima se nudi zaštita, konsultant koji će im pomoći u dobijanju subvencija za širenje zasada i u traženju sredstava.

Lokalna samouprava sufinansira projekat.

Obaveza joj je da obezbedi lokaciju za izgradnju hladnjače za skladištenje i mini pogona za proizvodnju sokova i džemova.

Izgradnja ovih objekata je važan deo projekta, s jedne strane, izbeći će se ucene proizvođača cenama i plasmanom proizvoda, a sa druge strane Novi Pazar će dobiti lokalni brend sa dvadesetak različitih proizvoda nastalih toplom preradom voća i povrća.

Malinarstvo je prepoznato kao perspektivna delatnost za ekonomsko osnaživanje poljoprivrednika pa je pre pet godina podizanje malinjaka krenulo kao pilot projekat.

Ideja je realizovana kroz donaciju Turske agencije za razvoj (TIKA), koja je sa 35 hiljada evra finansirala kupovinu 90 hiljada sertifikovanih sadnica.

Tada je 46 poljoprivrednih proizvođača dobilo po 1.600 sadnica. Uslov je bio 10 ari kvalitetnog zemljišta na kojem su prethodno izvršene neophodne analize i da su poljoprivredna gazdinstva registrovana.

Kasnije od ovog donatora stigli su motokultivatori i sistemi za navodnjavanje.

Sada je broj podignutih malinjaka skoro udvostručen i procenjuje se da na ovom području ima oko 600 hiljada sadnica maline.

U realizaciji projekta „Socijalno preduzetništvo u poljoprivredi kao model za smanjenje siromaštva“, osim ASB Grada, učestvuje i Inicijativa za razvoj i saradnju (IDC), Regionalna agencija za ekonomski razvoj Sandžaka (SEDA) i Muslimansko humanitarno društvo „Merhamet-Sandžak“.

Ovaj prilog sufinansira grad Novi Pazar

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari