prosečna plataFoto: Shutterstock/ValentinaPopovic

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Srbije upozorila je danas da je minimalna cena rada za 2025. morala da iznosi od 61.283 dinara do 67.123 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati, umesto od 51.744 do 56.672 dinara.

„Ponovo je utvrđena minimalana cena rada i minimalna zarada na štetu radnika, a u korist kompanija, banaka i posebno države“, naveo je u saopštenju taj sindikat.

Dodaje se da povećanje minimalne zarade iznosi 13,6 odsto i da je bez obrazloženja, računice i poštovanja elementarnih kriterijuma, utvrđenih zakonom.

Sindikat je naveo da se kao veliko dostignuće ističe to što je prvi put minimalna zarada izjednačena sa minimalnom potrošačkom korpom.

„Čak i da zanemarimo što smo jedina zemlja na svetu koja ima minimalnu potrošačku korpu, ostaje činjenica da su ovoga puta sabrane babe i žabe, minimalna zarada za 2025. godinu se izjedačuje sa minimalnom potrošačkom korpom, ali za maj mesec 2024. godine“, naveo je ASNS.

Po najoptimističkijem scenariju minimalna potrošačka korpa početkom 2025. iznosiće, kako je navedeno oko 60.000 dinara, a najčešća minimalna zarada biće 53.592 dinara, oko 6.000 dinara manja.

„Toliko o uspešnim pregovorima i velikom radničkom dostignuću“, naveo je ASNS.

Na osnovu zvaničnih podataka i ekonomskih parametara minimalna cena rada za 2025, kako je ocenio ASNS, morala je da iznosi najmanje 364 dinara po radnom satu, a ne 308 dinara.

ASNS je podsetio da su banke ostvarile čist profit od milijardu evra, a korporacije od 8,4 milijarde evra, uz prepun budžet, a „radnicima i ovoga puta mrvice“.

„Ponovo ukazujemo da nema socijalne kohezije bez neizbežne preraspodele stvorenog bogatstva i to, sa bogate države i enormnih profita banaka i korporacija na radnike, koji to bogatstvo i stvaraju, a prvi korak je utvrđivanje poštene, realne, ekonomski održive minimalne cene rada i minimalnih zarada“, naveo je ASNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari