ASNS traži proveru reprezentativnosti UGS „Nezavisnost“ i SSSS 1foto FoNet Nenad Đorđević (arhiva)

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata podnela je zahtev za preispitivanje reprezentativnosti UGS Nezavisnost i Saveza samostalnih sindikata Srbije, saopštila je ta sindikalna centrala uz komentar da je „ od utvrđivanja reprezentativnosti ova dva sindikata prošlo 18 godina a da Zakon o radu propisuje da se reprezentativnost preispituje na tri godine“.

– Reprezentativnost sindikata nije samo sindikalno pitanje. To je društveno pitanje od izuzetnog značaja. Kroz institut socijalnog dijaloga sa državom i poslodavcima, posebno kroz odluke Socijalno ekonomskog saveta, reprezentativni sindikati bi mogli da budu glas, promoter i zaštitnik interesa sveta rada, posebno što imaju na zakonu zasnovanu mogućnost da presudno utiču na radne, materijalne i socijalne uslove radnika. Nažalost, pre svega zaslugom „reprezentativnih“ sindikata, socijalni dijalog i posebno rad Socijalno ekonomskog saveta, izgubio je svaki kredibilitet, pretvorio se u karikaturu i obesmislio i samu ideju socijalnog dijaloga. Najbolji primer za to je nedavno utvrđivanje minimalne zarade – tvrde u ASNS i zahtevaju da se sprovede javan i nepristrasan postupak utvrđivanja reprezentativnosti.

Prema Zakonu o radu da bi jedan sindikat bio reprezentativan mora da ima 10 odsto članova od ukupnog broja zaposlenih, odnosno 236.000 članova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari