Atanacković: Plate će biti veće kad dostignemo pet odsto rasta BDP

Ostavite komentar


  1. A, vaši, tajkunski profiti (koji su nekontrolisani) rastu i onda kada je pad BDP-ea i šest i koliko ‘oćeš posto. Drveni advokat tajkunarije.

  2. Nisam komunista, samo ne mogu više da slušam ovakve demagoške izjave od strane poslodavaca iliti gazda. BDP nema nikakve veze sa platom koju on daje radniku. U prvoj godini srednje ekonomsko uči se šta formira cenu proizvoda, da ne nabrajam, ukratko, u nju ulazi i cena rada onih koji su proizvod napravili, ili uslugu ako je u pitanju uslužna delatnost. E, oni svoje milione i skupe vozne parkove, novac za razne „rekete“…imaju zahvaljujući najnižoj ceni rada u Evropi, i izrabljivanju u radnika u rangu najranije faze kapitalizma. To nema veze sa BDP-om, sa PDP-om imaju veze zaposlenih u državnoj administraciji. Dakle gospodo, ako umesto u sredstva za proizvodnju koja će vam doneti profitabilan proizvod ulažete u sopstveni hedonizam sa idejom da parirate bogatstvom ruskim tajkunima, to možete ostvariti jedino na ovaj način- eksploatacijom radnika, sve žaleći se na kojekakve ekonomske krize, jeftinu inostranu robu…frapantno je da su cene odeće, obuće, hrane…niže u Nemačkoj, zemlji skupe radne snage, nego ovde. Ne treba velika pamet za shvatanje ovog fenomena!

  3. Zakon o radu nije promenjen više od 30 godina? Jel’ ovaj misli da se mi kopčamo na leđa???

  4. Ne znam šta je sagovonik po struci ali sumnjam da je stručnjak za ekonomiju ali onu pravu,mislim i teoretsku ali i naučnu.Kakve bitnije veze imaju plate sa BDP .Jednostavno plate moraju biti više a onda da se iz njih izvode sve druge računice.To pokazuju plate po Evropi pa čak i Africi.Dali sam u pravu može da se lako pokaže kalkulacijom .A kalkulacija branše iz koje dolazi je obrtnuta ,oni kreću obrnuto prvo utvrde cenu proizvoda, a onda svoj ekstra profit pa oduzmu ekstra državne namete ,pa oduzmu cenu proizvodnje i cenu materijala i.I ono malecno što ostane je plata proizvodjača.

    1. Upravo tako! Najbolje objašnjenje koje sam pročitao u zadnjih 20 godina, ali nikada ni u jednom mediju, niti od bilo kog političara na vlasti ili u opoziciji. Ma ni jedno novinarsko pitanje u tom pravcu nije postavljeno.

    2. Da ti odgovorim na prvo pitanje,mufljuz.Mislim da nas narod ima takav izraz za doticnog.Cesto naidjem na njegove izjave i komentar je Sta reci?

  5. Zbog nedovoljno obučenih radnika za pojedina zanimanja radnika ljudi iz raznih struka prelaze u one struke gde su bolje plaćeni, i dovode sebe u direktnu životnu opasnost!

  6. Svaka profesija traži dobro iskustvo radnika,bez rada i uloženog truda nema dobrog radnika,priučeni stradaju ili ih posle probnog rada niko neće.

  7. A sacim ce podici BDP za 5-6 %, da nece mozda sa MOTACIMA KABLOVA?

  8. Atanackoviću, nemaš veze sa vladom po liniji rukovođenja a izigravaš njihovog poltrona. Ćuti i ne blamiraj se. Koje veze ima porast BDP sa povećanjem penzija. Penzije su porasle za vreme vladavine Vučića 7,3%, troškovi života porasli za više od 20%, a BDP je porasao, za te godine, mnogo više i koje gluposti i zašto lupaš. Potraži od Vučića gde je utrošio zaduženja i kredite, koje on napravio, iznad 12 milijarde evra. To vaše ćerdanje vraćaće i unuci naših unuka, a ne ti i Vučić, sramote naše. U vaše (ne)vreme Srbija je po bedi na desetom mestu, kriminal je bez premca, krađe još više. Ako nemaš nešto pametnije da kažeš, bar ćuti, pa makar bilo glupo.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 15. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.