Austrijska kompanija Atek industriz jedina će moći da učestvuje na tenderu za prodaju Rudarsko-topioničarskog basena Bor, kažu u Agenciji za privatizaciju. Atek, koji je u predviđenom roku jedini otkupio tendersku dokumentaciju za RTB, pobedio je na prethodnom tenderu, ponudivši cenu od 466 miliona dolara, ali nije u roku uplatio novac, tako da je tender proglašen neuspešnim.

Rok za dostavljanje zahteva za učešće na izmenjenom tenderu za izbor strateškog partnera za RTB istekao je 3. aprila, a Atek će ponudu moći da dostavi do 21. aprila, uz garanciju od 10 miliona dolara. Agencija za privatizaciju Srbije je 27. februara objavila taj tender, kojim će strateški partner dokapitalizacijom od 116 miliona dolara moći da stekne 40 odsto vlasništva u novom preduzeću koje će biti formirano spajanjem RTB-a, Rudnika bakra Bor, Rudnika bakra Majdanpek i Topionice i Rafinacije. Novac od dokapitalizacije koja treba da se sprovede u roku od tri godine, namenjen je ulaganju u rudnike i remonte postojeće topionice.

U tenderu je navedeno da je Republika Srbija spremna da finansira izgradnju nove topionice bakra „u skladu sa najboljom dostupnom tehnologijom koja ispunjava sve standarde o zaštiti životne sredine”. Za izgradnju topionice država će obezbediti kredit po povoljnim uslovima u maksimalnom iznosu od 130 miliona dolara. Ugovorom o kreditu biće predviđena mogućnost zamene potraživanja države po osnovu tog kredita u kapital novog preduzeća. Pravo učešća na tenderu imale su kompanije koje se bave proizvodnjom, preradom ili trgovinom bakra ili proizvoda od bakra i drugih obojenih metala u prethodne tri godine, a čiji je prihod u 2007. godini veći od 500 miliona dolara. Ranijim tenderom, objavljenim u novembru prošle godine, bilo je predviđeno ulaganje od 300 miliona dolara za sticanje 67 odsto kapitala borske grupe. Odluku o izmeni tendera Ministarstvo za ekonomiju je donelo zbog toga što je od tada cena bakra na svetskom tržištu pala gotovo tri puta, usled ekonomske krize. RTB je dva puta prodat na tenderu, ali su kupoprodajni ugovori raskidani jer kupci nisu u predviđenom roku isplatili ugovorenu cenu. Na prvom tenderu kupac je bio rumunski Kuprom, koji je za 70 odsto kapitala RTB-a trebalo da isplati 400 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari