Odluka Komisije za zaštitu konkurencije da maloprodajni lanac Idea i proizvođača kafe Grand prom kazni sa 6,7 miliona evra zbog dogovaranja tajnog rabata od dva odsto, kojim je Grand plaćao Ideu kako ne bi snižavala cene njegovih proizvoda, naišla je na zid ćutanja u ove dve firme. Danasu, koji je o ovome pisao još u petak, u Idei juče nisu odgovorili na postavljena pitanja, dok su u Atlantik grupi, u čijem se vlasništvu nalazi Grand prom, odgovorili samo šturom izjavom hrvatskog koncerna.


– Reč je o postupku koji je pokrenut 2009. godine, odnosno o postupku koji je nasleđen prošlogodišnjom akvizicijom Droge Kolinske. U procesu smo imali prilike da se upoznamo sa okolnostima spora, te smo u tom kontekstu iznenađeni odlukom Komisije za zaštitu konkurencije, kao i neprimereno visokom kaznom koja je izrečena, tako da nameravamo da iskoristimo pravo tužbe Upravnom sudu Srbije – kažu u ovoj kompaniji.

Zamenik direktora Grand proma Đoka Janjušević za Danas je rekao da se „tim pitanjem bavi naša pravna služba“ i dodao da ne zna da li je kompanija zvanično dobila rešenje Komisije.

Međutim, iz izjave Atlantik grupe, u vlasništvu hrvatskog tajkuna Emila Tadešija, koja je odskora preuzela slovenačku Droga Kolinsku, koja je pre toga kupila Grand prom, jasno je da je kompanija u potpunosti upoznata sa rešenjem Komisije. Ono što ipak čudi je „iznenađenje“ te kompanije donetom odlukom, s obzirom na to da su se, kako saznajemo, Idea i Grand prom sami prijavili Antimonopolskoj komisiji. Naime, prelaskom sa starog na novi zakon o zaštiti konkurencije tokom 2009. godine, kompanijama povezanim u kartele data je mogućnost da budu oslobođene kazni ili da im one budu smanjene, zbog čega su se mnoge kompanije same prijavljivale, računajući da će dobiti „popust“.

Uzimajući to u obzir, jasno je da će Idea i Grand prom imati ozbiljne probleme da Upravni sud sada ubede da se nisu protivzakonito dogovarale o nameštanju cena, a s obzirom na to da im je Komisija za zaštitu konkurencije izrekla prilično blage kazne od samo 1,5 odsto godišnjeg prihoda za Ideu, odnosno dva procenta za Grand prom (u odnosu na maksimalnih 10 odsto), pitanje je da li će uspeti da ubede sudije da je takva kazna „neprimereno visoka“.

Kako saznajemo, Komisija je smatrala da veću odgovornost u ovom sporazumu snosi Idea, u vlasništvu hrvatskog tajkuna Ivice Todorića, koja će platiti 4,2 miliona evra. Sporazum o tajnom rabatu, koji su ove dve kompanije zaključile, podrazumevao je pravo Idee na rabat od dva odsto ukoliko odluči da proizvode kompanija pod okriljem Grand proma – Grand kafu, Argetu i Štark prodaje po cenama koje preporučuje proizvođač. Na taj način Grand promu je garantovana cena njegovih proizvoda, dok je Idea ostvarivala dodatnu dobit, odnosno bila je u povlašćenijem položaju u odnosu na ostale hipermarkete.

Ovakve restriktivne sporazume uglavnom i iniciraju trgovinski lanci kako bi za sebe izdejstvovali bolji položaj u odnosu na konkurenciju, ali je ugovor povoljan i za prodavca i za proizvođača, a ide samo na štetu potrošača, odnosno konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari