Sutra u 12 sati održaće se Skupština akcionara Soko Štarka, a jedna od tačaka dnevnog reda biće i prinudni otkup akcija manjinskih akcionara. I dok manjinski akcionari Soko Štarka tvrde da Atlantik grupa, većinski vlasnik fabrike, planira da otkupi njihove akcije po ceni koja je manja od tržišne, u poslovodstvu Atlantik grupe to kategorički demantuju.


– Znamo da Atlantik grupa ima pravo na prinudni otkup akcija manjinskih akcionara, što im dozvoljava novi Zakono privrednim društvima, ali isto tako znamo da cena koju će primeniti nema veze sa pomenutim zakonom, a ni sa zdravim razumom. Naime, Zakon o privrednim društvima predviđa da se akcije koje se prinudno otkupljuju od manjinskih akcionara otkupljuju po tržišnoj vrednosti. Tržišna vrednost i njeno utvrđivanje opisani su u članu 259. tog zakona. Gazde Atlantik grupe su izvršile procenu po kojoj jedna akcija Soko Štarka vredi 1.420 dinara. Do te procene nisu došli nikakvom stručnom procenom kapitala i brendova Soko Štarka, nego spekulacijom čime vređaju i omalovažavaju i nas manjinske akcionare, a i javnost Srbije – navodi se u pismu malih akcionara dostavljenom našoj redakciji.

Mali akcionari ističu da je poslovodstvo Atlantik grupe ukupnu neraspoređenu dobit kompanije (dividendu) podelilo sa ukupnim brojem akcija (3.268.826) i tako se došlo do cifre od nešto više od 820 dinara. Kada se na tu cenu doda knjigovodstvena nominalna vrednost akcije od 600 dinara dođe se tačno do cifre 1.420 dinara. „Prosto rečeno, Atlantik grupa nam isplaćuje dividendu od 820 dinara po akciji, koja se godinama gomilala, isplaćuje nam nominalnu vrednost od 600 dinara, a to naziva procenjenom fervrednošću. Šta je ovde fer nama malim akcionarima nije jasno. Da li to znači da je fer vrednost čitave kompanije Soko Štark oko 16,5 miliona evra i da li bi oni prodali svoj deo za te pare – ističe se u pismu malih akcionara.

Sa druge strane u Atlantik grupi potvrđuju da će na Skupštini akcionara jedna od tačaka dnevnog reda biti otkup akcija manjinskih akcionara ali da su njihove tvrdnje da je cena ispod tržišne potpuno neosnovane.

– Cene po kojima će akcije biti otkupljene su fer i realne i nijedna od optužbi koja se od strane malih akcionara upućuje na naš račun nije tačna – poručuju iz Atlantik grupe i dodaju da će konkretnije o svemu moći za javnost da govore nakon završetka Skupštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari