Australijska firma Strickland minerals istražuje rude zlata i bakra u Srbiji: Otkrili smo najjaču zlatnu mineralizaciju ikada na Rogozni 1foto EPA

Australijska Strickland Metals pronašao je „najjaču zlatnu mineralizaciju ikada na Rogozni“, navodi se u objavi prvih rezultata istražnog bušenja u polju Šanac na planini Rogozna kod Novog Pazara, prenosi eKapija.

Prva rupa koju je izbušio Strikland kod Šanca pokazala je pojas od 89,7m sa 4 grama zlata po toni na 244,5m, i čak 10,5 grama po toni u pojasu od 24,1 metar, na dubini od 296,2m.

Ovo je prvi put da je ova visokokvalitetna zona zlatnog skarna uzorkovana na Šancu, saopštio je Strickland koji je nedavno postao stopostotni vlasnik projekta Rogozna.

Podsećanja radi, ovo nalazište se nalazi u blizini administrativne granice sa Kosovom i Metohijom.

Pol Lerpinije, generalni direktor Striklanda, rezultate istraživanja navodi kao fenomenalne.

„Naša strategija za Šanac je bila da ciljamo zone višeg nivoa ležišta, kako bismo povećali pretpostavljeni resurs od 150 tona ekvivalenta zlata u ovom ležištu. I ne samo da smo otkrili najveće količine zlata ikada nađene na Rogozni, već smo naišli i na ekstenzivnu mineralizaciju bakra i zlata“, navodi Lerpinije.

On zaključuje da je reč o veoma velikom ležištu sa debelom zonom zlata visokog kvaliteta, i napominje da uskoro počinje bušenje koje će Strickland dovesti do njegove centralne zone.

Podsetimo, pre nekoliko dana Strickland je objavio i obećavajuće preliminarne rezultate istraživanja koji ukazuju na značajnu geološku anomaliju u mestu Obradov Potok na Rogozni.

Identifikovana anomalija, koja počinje otprilike 100 metara ispod površine i proteže se 400 metara u dužinu, mogla bi da signalizira prisustvo ekstenzivne mineralizacije, koja se poklapa sa geohemijskim znacima zlata i drugih minerala u uzorcima zemljišta, preneli su australijski mediji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari