Austrijska kompanija plaćala srpske zatvorenike manje od evra po satu

Ostavite komentar


  1. Moguće, ali mislim da je ipak postojao „drugarski“ dogovor između strane firme i onih koji su iznajmili zatvorenike kao radnu snagu. Verujem da je cena najma bila veća od pomenute u tekstu. Pitanje je ko je uzeo razliku?

  2. A šta je tu sporno što su 2016 bili angažovani po ceni od 120 dinara po satu?

    Pa potsetio bih da je to u tom trenutku bila i najniža zagarantovana cena rada a osudjenici, kakve god kvalifikacije imali, angažuju se kao pomoćna radna snaga, znači na minimalnu cenu rada.

    E sad, možemo razgovarati o tome što od te sume njima na kraju pripadne samo 20%, možemo da razgovaramo i o tome zašto za takav vid angažovanja na ta primanja ne ide porez na zarade (socijalno osiguranje ionako imaju na teret države u tom statusu osudjenika) jer bi im svakako značio bilo kakav regularan staž ali to nije pitanje za Strabag već Ministarstvo pravde i Vladu Srbije.

    A ovde je meni lično najtragikomičnija izjava šefa zaštite na radu pomenutog preduzeća PZP Zaječar, tog Budjelana, na informaciju da su povredjeni još neki osim „redovnih“ radnika,
    „Samo što nisam doživeo infarkt kad sam to čuo,“
    jer kako kaže, nije uopšte znao pa se pitam, a kako je i on obavljao svoj posao, kada je on lično, kao šef tog odeljenja ili neko od njegovih saradnika ikada obalizio gradilišta?

    1. Pre nego sto mozemo da razgovaramo o svemu sto ste naveli MORAMO da razgovaramo zasto ministarka saobracaja Mihajlovic stalno angazuje austrijski Strabag kod tolike domace niskogradnje koja nema posla? O tome MORAMO da razgovaramo a sve ostalo drzava Srbija glumi Svajcarsku u strogosti zakona a zmuri na ociglednu eksploataciju zatvorenika – pa i oni su ljudi!

  3. To već radi Leoni u Nišu, zato je fabrika napravljena na 20m od zatvora. Ispitajte i to.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Bojana Stefanović, glumica

Ako želite da podržite Danas i da podržite nezavisno novinarstvo u Srbiji, pravi način da to uradite je da se pretplatite i postanete član Kluba čitalaca Danasa.