Bageristi i livci traženi, ali ih nema 1Foto: Beta/Milan Timotić

U jeku upisa u srednje škole i na fakultete i trenutku kada Srbiji nedostaje radne snage, postoje i zanimanja koja su tražena na tržištu rada, ali ih na evidenciji nezaposlenih nema.

Takav je slučaj sa rukovaocima bagera, ali i mašina za izradu lake ambalaže, livcima, bušačima u podzemnoj eksploataciji, geodetima, projektantima niskogradnje, ali i prodavcima u maloprodaji građevinskog, ogrevnog i poljoprivrednog materijala.

U prvih pet meseci ove godine, kako za Danas kažu u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, osim ovih zanimanja traženi su bili i organizatori građevinskog poslovanja, knjigovođe, ali i doktori menadžmenta, nastavnici praktične nastave kulinarstva, nemačkog jezika, ali i master profesori stručnih predmeta iz oblasti muzičke umetnosti, kao i specijalisti oftalmohirurgije.

Prema podacima NSZ, teže dolaze do posla nezaposleni visokog nivoa kvalifikacija, u kojima postoji daleko veći broj njih na evidenciji NSZ, nego što ima potrebe za njima. Na birou ima „viška“ profesora defektologa za osobe s poremećajima u ponašanju, filozofa, sociologa, istoričara, ali i diplomiranih politikologa za međunarodne poslove, likovnih umetnika, istoričara umetnosti i pravnika.

„Kada je u pitanju srednji nivo kvalifikacija, utvrđeno je da se na evidenciji nezaposlenih najduže zadržavaju osobe čije su stečene kvalifikacije u međuvremenu zastarele i za kojima ne postoji izražena potreba na tržištu rad, poput mehaničara za poljoprivredne mašine, tekstilne mašine, rukovaoce poljoprivrednih mašina, ali i daktilografe, upravne tehničare, birotehničare, pravne tehničare, inokorespodente, matematičko-tehnički saradnike, laborante fizike, kulturološki tehničar“, ističu u NSZ.

Ukoliko se posmatra broj prijavljenih potreba i broj prijavljenih sa konkretnim kvalifikacijama najlakše do posla, napominju u NSZ, dolaze diplomirani inženjeri informacionih tehnologija, elektrotehnike i računarstva, elektronike, ali i mašinstva i građevine, profesori matematike, fizike, stranih jezika, engleskog i nemačkog, kao i lekari s odgovarajućim specijalizacijama.

Na posao obično dugo ne čekaju ni diplomirani farmaceuti, biohemičari, stručnjaci za finansije-računovođe, ali i operateri na CNC mašinama, zavarivači, autotroničari/mehatroničari, knjigovođe, računovođe, zanimanja u oblasti nege starih i zdravstvene negovateljice, kuvari, elektrotehničari.

Radnici na obezbeđenju, tesari, zidari, armirači su takođe traženi i kada se radi o ovim zanimanjima u najvećem broju slučajeva prvenstveni uslov za njihovo zapošljavanje je odgovarajuće radno iskustvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari