Bajatović odgovorio Fiskalnom savetu: "Jedno je biti profesor i voditi eksel tabelu, a drugo je voditi preduzeće" 1Foto: Beta/Milan Obradović

Poslanik Socijalističke partije Srbije Dušan Bajatović izjavio je danas da je država na socijalnu politiku, odnosno na razliku cene između uvozne i prodajne cene gasa dala 1,7 milijardi evra, dodavši da nije želeo da se na sednici skupštinskog odbora javlja kao direktor Srbijagasa i polemiše s predsednikom Fiskalnog saveta Pavlom Petrovićem.

Jedno je biti profesor i voditi eksel tabelu, a drugo je voditi preduzeće sa različitim promenama na tržištu i zahtevima, rekao je Bajatvić na sednici Odbora za finansije i kontrolu republičkog budžeta.

Vlada vlada, rekao je Bajatović i istakao da je Srbijagas u vreme vlade Mirka Cvetkovića imao četiri zaduženja od po 200 miliona evra.

Poslušali smo vaš savet, radimo transparentno, ali da nije bilo socijalne politike u Srbiji, 1.000 kubika gasa od 1.700 evra, šta bismo da smo to preneli na građane i privredu, rekao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, prosečna plata u Srbijagasu je 67.000 dinara.

Poslanik Demokratske stranke Nenad Mitrović poručio je da se ova država vodila u 2022. godini tako da „sve što je imala je potrošila“, ilustrujući to domaćinstvom čiji su prihodi 100.000 dinara, a rashodi 200.000 i finansiraju se kreditima.

Svakog meseca se zadužujemo i dopunjujemo budžet, a u zalog stavljamo imovinu oko kuće. Pitam vas kao ljude, ne kao političare, da li iko vodi svoju kuću tako, pitao je Mitrović.

Poslanica Dveri Radmila Vasić zatražila je od Petrovića podatke Fiskalnog saveta koliko iznosi javni dug, kolika je inflacija i koliko ima zaposlenih u javnom sektoru.

Zabrinjava me da predlažete deficit 0,5 odsto BDP, a Vlada Srbije predviđa 3,1 odsto. Nedopustivo je da deficit bez EPS i Srbijagasa iznosi 0,4 odsto, što znači da sve ostalo ide na gubitke ovih preduzeća, poručila je Vasić.

Poslanik stranke Zajedno Miroslav Cakić zatražio je odgovor Fiskalnog saveta o merama Beograda o besplatnim udženicima i da li je bila ispravna.

On je govorio o rezultatima EPS kao posledici povećanja cene struje i nikad toplije zime u proteklih 50 godina, ali je zatražio i odgovor da li je Fiskalni savet proveravao nabavke medicinske opreme tokom pandemije, navodeći da su tada pripadnici BIA sedeli u RFZO.

Cakić je kritikovao i predsednika Odbora Veroljuba Arsića što skoro šest meseci nije stavio na dnevni red tog tela razmatranje izveštaja o radu Fiskalnog saveta Srbije.

Arsić je odgovorio da nije primetio da neki pacijent nije primljen i lečen u skladu sa medicinskim pravilima tokom pandemije.

Cakić mu je ogovorio da nije njega ništa pitao, a kad je Arsić nastavio da mu odgovara, on je poručio da su poslanici SNS „radikali koji pokušavaju da zatome reč“.

Poslanica SNS Aleksandra Tomić je istakla da su jednokratna davanja penzionerima pokušaj da se ispravi nepravda, navodeći da bi u slučaju povećanja penzija linearno oni koji imaju najviše i dobili ponovo najviše.

Tomić je ocenila da su davanja države i sektor energetike teme u kojima ima prostora da oni koji ne podržavaju te mere uvek kritikuju, ne shvatajući da Fiskalni savet radi sve što treba da bi država imala dobre efekte kada je u pitanju ekonomska politika države.

Poslanik Zavetnika Zoran Zečević rekao je da „terapija koju Fiskalni savet propisuje nema efekta“, jer je vlast ne prihvata.

Sve što ste predložili, ja sam saglasan i jedini izlaz je da bilo koja vlast prihvati vaše dobronamerne sugestije. Vidite da je raspoloženje građana da su ovoj vlasti odbrojani dani, pa ćemo onda videti kako ćemo i šta ćemo, rekao je Zečević.

Zečević je rekao da nema evidencije gde je završila oprema nabavljena tokom kovida, a da je svedok da se svaki aparat plati duplo skuplje u državnom zdravstvu, nego što ih plaćaju privatne ustanove.

Kada ga je Arsić opomenuo da je to tema za Odbor za zdravstvo, Zečević je rekao da „to što vi ne želite da se dodirne ta oblast, ona će se dotaći“.

Vi meni da budete učitelj sa srednjom školom, poručio je Zečević Arsiću koji mu je izrekao dve opomene i oduzeo reč.

Njih dvojica su se nekoliko minuta svađali i dobacivali jedan drugom „sram te bilo“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari