Bajatović: Poskupljenja gasa u novembru možda neće biti 1Foto: Beta/Milan Obradović

Novog poskupljenja gasa u novembru za potrošače u Srbiji možda neće biti, rekao je danas gostujući na televiziji K1 Dušan Bajatović, direktor Javnog preduzeća “Srbijagas”.

– Nemojte da me držite za reč, ali ne znam da li će biti novog poskupljenja u novembru. Trudićemo se da ga ne bude. Ako ostane ovakva situacija, kako se sada predviđa da će se kupovati gas u budućnosti, moguće je da poskupljenja ne bude. Sugurno je da će biti malo više problema na zimu nego što se sada vidi po kretanju na berzi. Ako i dođe do poskupljenja u novembru ono neće biti dvocifreno i neće biti visoko – kazao je Bajatović.

Prema njegovim rečima, cilj postavljen u dogovoru sa Međunarodnim monetarnim fondom je bio da će biti dva poskupljenja, ali je u međuvremenu pala cena gasa, i po naftnoj formuli, i sada je negde oko 320 dolara za hiljadu metara kubnih.

– Na berzi je cena zvanično između 450 do 550 dolara za 1.000 kubnih metara gasa ali podsetim, mi smo kupovali hiljadu metara kubnih za 2.200 dolara. Imamo dve milijarde metara kubnih gasa iz dogovora Vučić-Putin po toj ceni od 320 do 330 dolara, a trebaju nam tri milijarde za skladištenje. Treba nam još ta jedna milijarda koju bismo morali da kupimo na tržištu. Godišnja potrošnja u Srbiji, industrije i stanovništva, je te tri milijarde metara kubnih gasa – rekao je Bajatović.

On je dodao da je Srbijagas prošlu godinu završio sa nepunih šest milijardi dinara profita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari