Platforma "Balkan Donira" za jedan dan prikupila više od 400.000 dinara za poplavljene predele u Bosni i Hercegovini 1foto: BETAFOTO/(AP Photo/Robert Oroz)

Putem platforme „Balkan Donira“ (www.balkandonira.org), od juče, 5. oktobra, kada je akcija pokrenuta, prikupljeno je 435.500 dinara za pomoć predelima zahvaćenim poplavama u Bosni i Hercegovini.

Maria Popović, glavna i odgovorna urednica portala Centra za rast i razvoj i prevenciju nasilja, jedne od organizacija koje su pokrenule ovu akciju, za list Danas ističe da uspeh akcije nije neočekivan.

– Iskrena da budem, da ne zvučim neskromno, jesmo očekivali ovakav rezultat jer smo se zaista potrudili da dođemo do svih medija, svih pojedinaca na dostupnim mrežama i iskoristili sve druge načine za promovisanje ove akcije – kaže Popović.

Dodaje da je zadovoljna dosadašnjim odzivom, ali veruje da Srbija može još bolje. „Sada je još više ljudi informisano kako može da donira.“

Prema njenim rečima, podaci se ažuriraju na svaki sat, a trenutna cifra od 435.500 dinara odnosi se na poslednje ažuriranje.

Popović poručuje da suma raste iz sata u sat, i da ne moogu unapred proceniti kolika će konačna suma biti, ali da se nadaju da će biti što veća.

– Ipak, zadovoljni smo dosadašnjim prikupljenim iznosom – poručuje je naša sagovornica.

Popović naglašava da u ovoj akciji nisu želeli da se ograničavaju ni vremenski, ni po pitanju ciljanog iznosa, a da trenutno rade na daljoj saradnji s nevladinim sektorom u BiH, ali da su otvoreni i za saradnju s državnim institucijama, ukoliko bude bilo mogućnosti za to.

Već sutra će, kaže Popović, kontaktirati organizaciju Pomozi.ba ili neku drugu relevantnu organizaciju u Bosni kako bi uskladili planove i aktivnosti.

Popović je takođe istakla da je stigla i značajna pojedinačna donacija: „Jedna pevačica donirala je 100.000 dinara. Identitet donatorke nećemo otkriti, budući da ni ona sama nije javno iznela ovu informaciju.“

Akciju Balkan donira zajedno su pokrenuli Centar „Balkan za tebe“  i Centar za rast i razvoj i prevenciju nasilja.

Bosna i Hercegovina pogođena je najvećim poplavama u poslednjih nekoliko decenija, nakon obilnih padavina, a najteže su pogođena područja oko gradova Tarčina, Kiseljaka, Kreševa, Jablanice i Konjica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari