Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vlasnika hotela „Srbija“ Miloša Ljujića i osmoro njegovih saradnika, jer su prevarom oštetili Hipo Alpe Adrija banku za 15 miliona švajcarskih franaka, saopštilo je to tužilaštvo.


Osim Ljujića, zbog udruživanja radi vršenja krivičnog dela, prevare i zloupotrebe službenog položaja optužnica je podignuta i protiv advokata Snežane Mitrović, Roberta Kiškarolja, Saše Janjića, Miloša Divca, Milana Krpovića, Milana Ivoševića, kao i procenitelja Aleksandra Vojvodića i Božidara Karličića.

Tužilaštvo za organizovani kriminal je u toku istrage zaključilo Sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ferencom Brindzom na osnovu koga ga je Viši sud u Beogradu osudio na dve godine i četiri meseca zatvora i novčanu kaznu u iznosu od pet miliona dinara. Optuženi se terete da su preko sistema povezanih preduzeća pod svojom kontrolom u toku 2007. godine od Hipo Alpe Adrija banke po osnovu kredita dobili novčana sredstava radi kupovine akcija preduzeća koja su bila u postupku privatizacije. Nakon kupovine akcija, kroz međusobno trgovanje i uz istovremeno obaranje vrednosti akcija na berzi, prenosili su ih na druga preduzeća u vlasništvu okrivljenih, navodi se u saopštenju. Nad kreditno zaduženim preduzećima, čiju su imovinu nakon dobijanja kredita otuđili kroz prodaju akcija, zbog nelikvidnosti je pokrenut stečaj.

Tužilaštvo napominje da oštećena banka do danas nije uspela da naplati potraživanja ni iz založenih nekretnina povezanih preduzeća, jer je utvrđeno da je vrednost nekretnina višestruko niža od procena koje su izvršene za potrebe njihovog zalaganja prilikom uzimanja kredita. Na taj način optuženi su od 2007. do 2012. pribavili imovinsku korist u iznosu od 764.185.432 dinara odnosno 15 miliona švajcarskih franaka, za koliko je istovremeno oštećena i Hipo Alpe Adrija banka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari