Kupci četiri sprata u poslovnoj zgradi u centru Zrenjanina najavili su tužbu protiv OTP banke, koja im je prodala prostor iako je znala da ne može biti uvedena struja. Poslovni prostor je smešten u čuvenom Vodotornju, koji je bio privremeno priključen na trafo stanicu koja pripada obližnjem hotelu. Menadžment OTP banke je u aprilu 2007. bio obavešten da ne može cela zgrada dobiti električnu energiju, ali je i pored toga 2008. oglasio prodaju poslovnih prostora na četiri sprata.

Rukovodstvo je od kupaca sakrilo činjenicu da struja ne može biti uvedena, pa su sva četiri sprata zbog niže cene odmah rasprodata. Prodaja je obavljena preko agencije „Anđin san“, koja je osnovana prethodne a posle te transakcije, ugašena iste godine. Firme „Trans BIS“ i „Amfora“ kupile su jedan deo prostora, a jedan od kupaca bio je Damir Radončić, bivši rukometni reprezentativac SRJ Jugoslavije i SCG.

– Igrao sam rukomet u Nemačkoj, Španiji i Kataru, a vratio sam se kući da investiram pošteno zarađen novac. Sada, tri godine kasnije, duboko sam razočaran, a moja ušteđevina je zarobljena u nekretninama koje ne mogu da prodam, koristim ni izdajem. Kad sam kupio jedan sprat, sve instalacije su bile očerupane, nisam znao da nemaju strujni sat. Kad smo raskrčili, tražio sam od Elektrodistribucije „Zrenjanin“ uvođenje električne energije, ali sam dobio obaveštenje da taj prostor ne može da ima struju zato što u blizini nema dovoljno jakog trafoa – kaže Radončić.

Od kada je izgrađen 1964. Vodotoranj je imao samo jedno električno brojilo, a 2007. nakon privatizacije i dogradnje obližnjeg hotela „Vojvodina“, OTP banka je od novog vlasnika, Predraga Matijevića, inače vlasnika poznate fabrike mesa, dobila obaveštenje da će se hotel proširiti, zbog čega će korišćenje trafostanice biti ograničeno samo na tri sprata. Iste godine banka je dobila i dopis Elektrodistribucije u kojem je, između ostalog, obaveštavaju da da će objekat i dalje ostati na privremenom režimu korišćenja struje, jer još nije pronađena lokacija za novu trafo stanicu, koja bi trebalo da reši problem snabdevanja strujom na toj lokaciji. Banka je ipak oglasila i naredne godine prodala deo prostora, a za svoje potrebe zadržala prva tri sprata za koja je snabdevanje obezbeđeno.

U OTP banci, međutim, tvrde da ništa nisu skrivali od kupaca. U saopštenju dostavljenom Danasu, banka kaže da u „momentu kupoprodaje nije bila poznata okolnost da prodati prostori neće moći biti priključeni na mrežu“. U pisanom odgovoru, navodi se i da je „banka, u cilju dobrih poslovnih odnosa i običaja, bila i ostala vrlo zainteresovana za pomoć kupcima pri rešavanju nastalog problema. Zato je organizovala sastanak sa kupcima i sa predstavnicima Elektrodistribucije Zrenjanin, nažalost, za sada bez zadovoljavajućeg rešenja po kupce“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari