Predstavnici kompanije Beneton obišli su nedavno nišku tekstilnu industriju Niteks kako bi se upoznali sa stanjem i potencijalima te fabrike. Predstoji odluka Benetona o tome koju vrstu eventualne poslovne saradnje će uspostaviti sa Niteksom, rekao je pouzdani izvor Danasa, uz ocenu da u Nišu i resornom ministarstvu postoji mišljenje da je „perspektiva Niteksa u Benetonu“. Prema saznanjima Danasa, do saradnje bi moglo da dođe kroz tzv. lon poslove gde bi Niteks izrađivao odevne predmete za italijansku kompaniju.

Beneton ima veliku fabriku u Osijeku i inženjeri iz tog pogona, ukoliko imaju velike porudžbine, a nemaju dovoljno kapaciteta u Hrvatskoj, obilaze zemlje u okruženju gde pronalaze partnere koji bi proizveli nedostajuće količine. Međutim, ti partneri moraju da zadovolje visoke standarde Benetona pre svega u pogledu kvaliteta i rokova isporuke. Kako kaže naš izvor, ta odeća bi morala da izgleda kao da je iz Italije. Prema njegovim rečima, od obilaska fabrike do zaključivanja posla mogu da prođu i meseci. On podseća da je takvih kontakata bilo i ranije sa drugim fabrikama u Srbiji, ali nije došlo do saradnje, pa isto može da se dogodi i Niteksu ako ne zadovolji uslove.

U Niteksu juče nisu mogli da potvrde dolazak predstavnika Benetona, ali su kazali da je fabriku nedavno posetila „delegacija nekoliko italijanskih kompanija, u organizaciji Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza“. U toj niškoj fabrici ocenjuju da bi eventualna saradnja sa Benetonom bila „veoma dobra“, ali da je prioritet njeno restruktuiranje.

– Pre eventualne saradnje sa Benetonom ili drugim kompanijama potrebno je srediti stanje u Niteksu. Odluka Agencija za privatizaciju o poništenju privatizacije je dobra, ali se posle nje ništa nije promenilo jer u Niteksu još uvek radi, po ugovoru o delu, takozvani direktor Milan Kljajić, koga su postavile Irva investicije. Agencija još nije imenovala zastupnika akcijskog kapitala, proizvodnje još nema, a svi radnici, koji su, inače, u toku ove godine primili samo dve plate, poslati su na jednomesečno plaćeno odsustvo. To je nedopustiva bahatost, neozbiljnost i nemar Ministarstva ekonomije, Agencije za privatizaciju i grada Niša. Čekaćemo do kraja ovog meseca da oni nešto učine, a ukoliko se to ne dogodi reagovaćemo – kaže za Danas Zoran Tošić, predsednik većinskog Samostalnog sindikata.

Tošić još kaže da je Samostalni sindikat Niteksa nedavno uputio predlog Agenciji za privatizaciju, propraćen potpisima većine od 660 preostalih radnika, da za zastupnika akcijskog kapitala postavi bivšeg direktora Mileta Novakovića. Novaković je bio na čelu Niteksa dve i po decenije, kada je fabrika slovila za „jugoslovenski tekstilni gigant“. Smenjen je posle oktobarskih promena 2000. Tada se, inače, kao generalni direktor fabrike i član Glavnog odbora SPS nalazio na spisku 600 državljana SRJ kojima je EU zabranila ulazak u zemlje članice Unije, na kojem je svrstan u „saradnike Slobodana Miloševića“. „Novaković je stručan i sposoban čovek koji dobro poznaje Niteks i tekstilnu industriju, a takvi ljudi su nam neophodni da bi sredili haotično stanje i pokrenuli proizvodnju“, tvrdi Tošić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari