Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je Srbija spremna da učestvuje u izgradnji nuklearke Belene u toj zemlji i da finansira pet odsto vrednosti projekta. Iako u Ministarstvu rudarstva i energetike nemaju komentar, Danas nezvanično saznaje da je informacija tačna, a računica pokazuje da bi ulog Srbije mogao da bude najmanje 100 miliona dolara. Naš izvor iz Vlade, koji je zahtevao anonimnost, kaže da je „reč o veoma dobrom projektu“.

– S obzirom na to da bi se nuklearna elektrana gradila u Bugarskoj taj projekat ne podleže odredbama Moratorijuma o zabrani izgradnje nuklearke na teritoriji Srbije. Učešćem u izgradnji dobili bismo jeftinu električnu energiju i priliku da se uposle i obuče mladi kadrovi koji studiraju nuklearne nauke. U ovom trenutku nije sklopljen bilo kakav dogovor. Očito je da se zvanična Sofija u javnosti „izletela“ ovakvom najavom kako bi pojačala svoje pregovaračke pozicije – objašnjava naš sagovornik.

Podsećanja radi, Danas je već pisao o tome da je Srbija zainteresovana za izgradnju nuklearne elektrane na Dunavu i da je još pre nekoliko godina bugarski predsednik Georgi Prvanov obilazeći region ponudio Beogradu da učestvuje u ovom projektu. Kako Danas saznaje, taj projekat zdušno podržava i jedna PR agencija koja se bavi promocijom energetskih kompanija.

Ilija Plećaš, naučni savetnik na Institutu za nuklearne nauke „Vinča“ kaže za Danas da bi bilo dobro da se Srbija uključi u projekat izgradnje nuklearne elektrane Belene.

– Zaista ne znam da li će Srbija učestvovati u projektu ili ne, ali definitivno smatram da bi to bila korisna stvar. Pretpostavljam da bi učešće naše zemlje u tom projektu bilo simbolično, ali je i to važno jer bismo dobijali određenu količinu električne energije. S obzirom na to da će situacija sa snabdevanjem električnom energijom u narednih 20 do 30 godina biti sve teža, odnosno da će struje biti sve manje Srbija bi imala koristi od toga da dobija struju iz nuklearne elektrane Belene – naglašava Plećaš i dodaje da je za izgradnju nuklearke snage 1.000 megavata potrebno obezbediti oko dve milijarde dolara.

Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je da je Srbija spremna da sa do pet odsto vrednosti učestvuje u izgradnji druge bugarske nuklearne elektrane Belene na Dunavu. „Strani investitori žele kompletnu analizu projekta i zbog toga Bugarska sada ima pravo da izabere konsultanta koji će napisati izveštaj i pokazati da ima koristi od izgradnje te nuklearne centrale“, naglasio je Borisov u izjavi za bugarske medije. Borisov je pojasnio da želi da ovaj projekat bude „balkanski, evropski, jasan i, ako se pronađu investitori, može biti napravljen veoma brzo“. Premijer Borisov ponudio je vlastima u Beogradu da se uključe u realizaciju izgradnje bugarske nuklearke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari