Beograd za sedam meseci posetilo 831.039 turista: Iz kojih zemalja je došlo najviše posetilaca? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Beograd je od početka godine do kraja jula posetilo ukupno 831.039 turista iz zemlje i inostranstva, što je za 13 odsto odsto više nego u istom periodu prošle godine, dok je broj samo stranih turista od januara veći za 15 odsto, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograd (TOB), objavila je danas Uprava grada.

Za sedam meseci ove godine, ukupan broj turista u Beogradu, prema podacima Sekretarijata za upravu, ostvario je 2,05 miliona noćenja, što je 10 odsto više negu u isto vreme lane, navedeno je u saopštenju.

Najbrojniji gosti bili su iz Turske, zatim gosti iz Rusije i Kine, odakle ih je za 82 odsto više nego prošle godine.

Slede turisti iz Hrvatske, Nemačke, Bosne i Hercegovine, Bugarske i Grčke, dok su u većem broju dolazili i gosti iz SAD, Italije, Velike Britanije, Španije.

U julu je ukupno 155.705 turista posetilo Beograd, što je bilo 14 odsto više nego u jul prošle godine, a najbrojniji gosti bili su iz Turske, Rusije, Kine, Nemačke, Rumunije i SAD.

Direktor TOS Miodrag Popović rekao je da je ovog leta, pored i dalje ubedljivo najbrojnijih turista iz Turske, zabeležen najveći porast broja gostiju iz Kine.

Najveći porast broja gostiju je iz Kine, čak 200 odsto u julu, a taj broj će prema svim pokazateljima nastaviti da raste. Porast je zabeležen na gotovo svim tržištima na kojima je bilo promotivne aktivnosti, a struktura turista se polako menja, kazao je on. Dodao je da je Beograd, prema dosadašnjim podacima, imao izuzetno uspešnu letnju turističku sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari