Beogradski sajam u 2023. imao ekonomske efekte od 18,3 milijarde dinara 1foto: M.M./ATAImages

Ekonomski efekti poslovanja Beogradskog sajma u prošloj godini procenjeni su na 18,3 milijarde dinara vrednosti prodate robe i usluga, 4,5 milijardi dinara bruto dodate vrednosti (BDV) i 3,2 milijarde dinara ukupnih poreskih prihoda, objavio je danas Beogradski sajam povodom Svetskog dana sajamske industrije, 5. juna.

Kako je navedeno, potrošnja posetilaca, zajedno sa ostvarenim prometom izlagača na sajmu, imala je direktan efekat na rast tražnje u zemlji od 12,38 milijardi dinara, rast bruto dodate vrednosti od 1,8 milijardi dinara i ukupno 766 radnih mesta.

Precizirano je da su izlagači i posetioci, pored toga, za smeštaj, hranu i piće, transport, zabavu, trgovinu i ostale potrebe potrošili više od dve milijarde dinara, te da su ovi indirektni efekti poslovanja Beogradskog sajma doveli do prirasta bruto dodate vrednosti za dodatnih 1,9 milijardi dinara.

Navedeno je i da je ukupan iznos potrošenog novca za smeštaj izlagača i posetilaca sajma prošle godine premašio 1,6 milijardi dinara, s tim da je samo potrošnja stranih turista koji su tim povodom posetili Beograd bila oko 1,3 milijarde dinara.

Prošle godine, na oko 40 manifestacija u organizaciji Beogradskog sajma, učestvovalo je više od 2.200 izlagača, od kojih je skoro 1.700 stranih, iz oko 40 zemalja.

Indirektni uticaj Beogradskog sajma na poreske prihode države u 2023. godini procenjen je na 423,3 miliona dinara.

Podseća se da je Svetski dan sajmova (Global Exhibitions Day – GED) godišnji događaj koji organizuje UFI, Globalna asocijacija izložbene industrije, svake prve srede u junu.

Kao globalna platforma, GED promoviše prednosti i značaj izložbi i ističe ulogu izložbi u pokretanju ekonomskog rasta, stvaranju radnih mesta i unapređenju poslovnih odnosa.

Tematsko geslo ovogodišnjeg GED-a je Izložbe su katalizatori održive budućnosti.

Tokom 2023. godine u okviru UFI-ja poslovalo je 4,8 miliona kompanija, koje su aktivirale 147 miliona kvadratnih metra izlagačkog prostora.

Izložbene prostore širom sveta posetila su 353 miliona posetilaca, a ukupni direktni, indirektni i indukovani poslovni rezultat bio je 299 milijardi evra, a doprinos globalnom BDP-u bio je 179 milijardi evra.

Industrija je aktivirala 3,4 miliona radnih mesta, direktno ili indirektno podržanih od izložbene, odnosno sajamske industrije pod okriljem UFI.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari