Sledeće godine u ovo vreme denacionalizacija svega što je uzeto od stanova i lokala biće završena, kaže za Danas Branko Lakić, direktor Sektora za koordinaciju i nadzor u Agenciji za restituciju Republike Srbije. Jer, kako su uporno i tvrdili neki predstavnici udruženja, vlasnika nacionalizovane imovine, stanova i kuća pogodnih za vraćanje starim vlasnicima ima u Srbiji više nego što je država procenjivala.

„Očekivali smo da će biti jako malo stanova koji se mogu vratiti vlasnicima, ali ima dosta stanova. Našli smo mnogo salonaca u Beogradu u državnom vlasništvu koji su bili skriveni, niko nije znao da postoje. Ali u katastru tap-tap i našli smo ih“, kaže Lakić.

Prema njegovim rečima, dosad je vraćeno više od 200 stanova i 111 zgrada kao celina. „Samo na Starom gradu u Beogradu vraćena su 104 stana, na Vračaru 34, u Nišu 7, Kragujevcu 6, Čačku 3, Zaječaru 4 stana“, kaže Lakić.

Mile Antić iz Mreže za restituciju veoma je, u ime starih vlasnika, zadovoljan što su se njihove procene pokazale kao tačne i što je nadležna Agencija za restituciju bila dosta agilna u pronalaženju stanova prikladnih za vraćanje starim vlasnicima i njihovim naslednicima. I pored toga, Antić je iznenađen što su domaći biznismeni, a na sreću starih vlasnika, propustili da otkupe mnoge ogromne stanove u samom centru Beograda. Njegovo je objašnjenje da je tipičan ovdašnji biznismen navikao da koristi imovinu bez veze, a ako na taj način još izbegava i porez, utoliko lepše.

Zahvaljujući verovatno takvim navikama, starim vlasnicima su vraćena tri neotkupljena stana u zgradi u kojoj se nalazi „Ruski car“, pa su im u nekadašnjem Parohijskom domu u Bulevaru kralja Aleksandra 18 vraćena dva neotkupljena stana, pa u zgradi Feruma na Trgu Nikole Pašića cela dva sprata, ili dva stana od po 250 kvadratnih metara, pa iznad kafane „Polet stan“ na prvom spratu.

Čekajući Koleta

Pre nedelju-dve Ministarstvo finansija je poništilo i odluku Agencije za privatizaciju da se starim vlasnicima vrati i vila u Vrnjačkoj Banji, koja je posle rata nacionalizovana i predata društvenom hotelskom preduzeću „Fontana“. Branko Lakić veruje da je Ministarstvo finansija odluku o poništaju donelo kako bi išlo naruku namerama Miodraga Kostića da kupi „Fontanu“ iz Vrnjačke Banje od kojih je on, u međuvremenu, odustao. Ministarstvo zahteva da se odlučivanje o zahtevu starih vlasnika odloži dok se ne završi privatizacije ovog hotelskog preduzeća. Pretendenti na povraćaj ove vile sada imaju 30 dana da se žalbom obrate Upravnom sudu, a ako oni to ne učine, predmet se vraća na ponovno postupanje Agenciji za restituciju, koja je, kako tvrde njeni službenici, u svojim odlukama odlučna.

Što se tiče spora oko restitucije hotela „Beograd“, Lakić podseća da je unutrašnja kontrola Železnica Srbije utvrdila da je tokom 2012. godine isplaćeno 47 miliona dinara za smeštaj predstavnika sindikata tog preduzeća u tom hotelu, a da je i rukovodstvo Železnica javno iznosilo stav da sindikat u tom hotelu nema šta da traži.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari