Bez javnosti nema poverenja, bez poverenja nema kredita, bez kredita nema investiranja, bez investiranja nema privrednog rasta – tvrdi Džon Kekru, direktor Centra za praćenje finansijskog izveštavanja privatnih kompanija u Svetskoj banci. Centar je otvoren na zahtev austrijske vlade pre manje od godinu dana u Beču. Svojom delatnošću pokriva sve zemlje nastale raspadom SFRJ, uključujući i Kosovo, zatim Albaniju, Moldaviju i Ukrajinu.

Centar Svetske banke posetila je delegacija Izvršnog veća Vojvodine u kojoj su bili predstavnici Sekretarijata za finansije i Direkcije za saradnju sa Evropskom unijom. U okviru posete, sa predstavnicima Agencije za evropske integracije Ministarstva finansija Austrije, usvojen je bužet od pet miliona evra donacije za obučavanje i osavremenjavanje rada pokrajinske administracije. Ova donacija ugovorena je još 17. novembra preko Kancelarije za evropske poslove PIV.

Prema rečima Gradimira Radišića, pomoćnika direktora Centra Svetske banke, koji je pre Beča 22 godine radio u Svetskoj banci u Vašingtonu, njihov posao je da dijagnostikuju stanje i predlože rešenja.

– Ako usvoje naše predloge, mi dalje pratimo njihovu implementaciju u zakone, ali i kasniju primenu tih normi. Sve počiva na šest principa, od uvođenja računovodstvenih standarda, državne regulative, praćenja i informisanja, pa do obuke i računovodstvene profesionalne etike. Bez primene tih standarda, ne možete računati na značajnije donacije i investicije – kaže Radišić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari