U Narodnoj kuhinji u Nišu, čije je usluge svakodnevno koristilo oko 5.500 socijalno ugroženih građana, juče je prestala isporuka hrane jer na toj poziciji u gradskom budžetu više nema novca, potvrdio je gradski većnik Branislav Ranđelović.


– Trenutno radimo na rebalansu budžeta koji bi mogao da se očekuje krajem ovog meseca. Ali, još uvek nije sigurno da će novac za ovu namenu biti obezbeđen. Pauza u radu Narodne kuhinje potrajaće čak i ukoliko sredstva budu obezbeđena jer treba sprovesti postupak javne nabavke – rekao je Ranđelović novinarima. Pravo na besplatan kuvani obrok u Narodnoj kuhinji ostvarilo je oko 7.000 socijalno ugroženih Nišlija, a dnevno je u proseku obrok podizalo oko 5.500. Kada je Kuhinja počela podelu ovakvih obroka u junu ove godine, to pravo imalo je oko 3.000 građana Niša.

– Nadležna gradska uprava tražila je dodatnih 70 miliona dinara za rad Narodne kuhinje. Upravi i službama dat je nalog da rade na izmeni odluke i da predlože povoljnije rešenje za kontinuirani rad Kuhinje. Dok se ne pronađe eventualno rešenje, oni koji su koristili beplatan obrok mogu da se obrate Centru za socijalni rad kako bi ostvarili neko drugo pravo, kao što je novčana pomoć u urgentnim situacijama, mesečna pomoć ili radno angažovanje – rekao je Ranđelović.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić predhodno je rekao da će Narodna kuhinja prestati sa radom jer su potrošena namenska sredstva u ovogodišnjem budžetu u iznosu od 56 miliona. On je kazao da takva odluka nije definitivna, a da postoje procene da spremanje obroka može biti jeftinije dva do tri puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari