Knjiga bivšeg premijera Mirka Cvetkovića, Argumenti i predrasude, o rezultatima rada njegove Vlade predstavljena je juče u Domu omladine u Beogradu u prisustvu više nekadašnjih ministara i istaknutih ekonomista.


Govoreći o knjizi, Cvetković je istakao da se ona ne bavi ljudima nego procesima, zbog čega čitaoci u njoj neće naći „pikanterije o članovima bivše vlade“. Kako je istakao, ideja za knjigu izrodila se iz njegove namere da za interne potrebe uporedi podatke o svemu što je njegov kabinet postigao za svoga mandata sa obećanjima iznetim u premijerovom ekspozeu u Narodnoj skupštini prilikom preuzimanja dužnosti. Uporedivši učinjeno sa obećanim, Cvetković je shvatio da percepcija o radu njegove Vlade ne odgovara realnim rezultatima, zbog čega na kraju knjige kritičarima i postavlja pitanja o tome zašto osporavaju rezultate njegovog rada, suprotstavljajući im direktno kontraargumente u koji pokazuju šta je učinjeno.

– U mom ekspozeu bila je jedna rečenica u kojoj sam rekao da kad ljudi budu cenili rad vlade to treba da čine na osnovu činjenica a ne predubeđenja, i shvatio sam da ta rečenica nije stigla do slušalaca. Kad uporedimo šta smo stvarno uradili, a kako je javnost to prihvatila, vidi se da postoji ogromna diskrepanca – rekao je Cvetković. Njegov bivši savetnik Jurij Bajec rekao je da je dobro što je knjiga objavljena sad, dok još nije prošlo mnogo vremena od završetka mandata prošle vlade, niti od početka rada nove, što omogućava direktna poređenja. On je kao prednost istakao i komparativni metod koji Cvetković primenjuje u knjizi i iz kojeg zaključuje da Vlada nije radila tako loše kako se to često misli i da je „i u prvom i u drugom poluvremenu dobro igrala i imala rezultate“, naročito u kontekstu globalne krize.

Profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić rekao je da je ovom knjigom bivši premijer pokazao veru u snagu argumenata i upozorio na predrasude u našoj javnosti poput one o ogromnoj korupciji u zdravstvu zbog čega se, navodno, po glavi stanovnika godišnje na zdravstvene usluge potroši 200 evra, „što bi značilo da su svi lekari milioneri“.

On je ocenio da je fiskalna politika bivše Vlade bila bolja od mnogih drugih u regionu, a za to što nije više urađeno okrivio DS i G17 koje su jedna drugoj blokirale dobre projekte, pa je tako Mlađan Dinkić zaustavio poresku reformu „koju će sada da sprovede“, a demokrate su sprečile punu giljotinu propisa.

– Dobro je što smo promociju održali danas, pre smaka sveta, jer je pitanje da li bismo kasnije mogli da vidimo – našalio se bivši premijer.

Događaju su između ostalih prisustvovali i bivši ministri Snežana Malović i Srđan Srećković, kao i Aleksandar Vlahović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari