Duvanska industrija Niš, koja posluje u sastavu kompanije Filip Moris Internešnel, saopštila je juče da će 7. septembra 306 radnika biti otpušteno kao tehnološki višak.

– Zaposlenima koji će napustiti kompaniju biće isplaćene otpremnine, a njihov radni odnos u DIN biće okončan počev od 7. septembra. Prosečna otpremnina iznosiće oko 1,5 miliona dinara, što je oko 3,7 puta više od zakonskog minimuma – navodi se u saopštenju kompanije.

Precizira se da će otpušteni radnici, koji uglavnom nisu iz proizvodnje već iz pomoćnih službi, moći da se prijave na posao kod dobavljača DIN-a, a kod nevladine organizacije Eneka konkurišu za mikrokredite i bespovratnu pomoć za započinjanje novog posla.

– Iako je odluka o otpuštanju zaposlenih uvek teška, ona je doneta nakon detaljnih analiza DIN-ovog poslovanja i tržišnih prilika i bila je neophodna kako bi se obezbedila održiva budućnost fabrike u Nišu – navodi se u saopštenju.

Prema navodima DIN Filip Moris, posle otpuštanja tehnološkog viška u kompaniji će raditi 1.150 radnika.

Sindikat duvanske privrede ASNS pozvao je juče sve radnike DIN Filip Moris koji smatraju da je njihovo otpuštanje nezakonito, a oni lično oštećeni, da se jave kako bi dobili pravnu pomoć u sudskim postupcima protiv te kompanije.

– Ovakvo otpuštanje je atak na DIN, pošto nije otpušten niko u ogranku kompanije u Beogradu. Smatramo da poslodavac nije u potpunosti ispoštovao Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor, kao i da nije sagledao socijalnu strukturu tehnološkog viška. Obrazloženje poslodavca za otpuštanje više od trećine radnika po osnovu tehnološkog viška je nezadovoljavajuće i neubedljivo. Takođe, nedopustivo je da bez posla ostaju oba bračna druga, samohrane majke ili radnik koji je jedini zaposlen u porodici. Nije poštovan Opšti kolektivni ugovor ni u pogledu invalida, tako da su od otpuštanja izuzeti samo invalidi prve kategorije, što nalaže zakon, ali ne i druge i treće kategorije, što nalaže naš kolektivni ugovor. Najzad, radnu sposobnost radnika ocenjivali su isključivo njihovi neposredni rukovodioci – izjavio je na konferenciji za novinare Dejan Janićijević, predsednik Sindikata duvanske privrede ASNS, kao i čelnik regionalnog i odbora ASNS u DIN-u. On je dodao da nijedan od predloga tri sindikata nije usvojen.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari