Iako će od 1. avgusta naplatu električne energije u Srbiji umesto pet elektrodistributivnih preduzeća obavljati novostvorena kompanija EPS snabdevanje, potrošači neće morati da sa njom sklapaju nove ugovore o snabdevanju strujom, saznaje Danas u Elektroprivredi Srbije.


– Građani neće biti na bilo koji način opterećeni time što će odsad naplatu struje obavljati EPS snabdevanje. Jednostavno, sve će ići po automatizmu, bez bilo kakve obaveze potrošača da potpisuju nove ugovore. Elektrodistribucije posluju kao deo Elektroprivrede Srbije, preduzeće EPS snabdevanje je takođe njen deo, tako da sve ostaje u okviru kompanije. S obzirom na to, za građane je potpuno svejedno da li će im račune slati distribucije ili EPS snabdevanje. U svakom slučaju sa pravne tačke gledišta ne postoji nijedan razlog da se potpisuju novi ugovori – kaže za Danas Jelena Vujović, portparol EPS.

Danas je pisao da određeni krugovi u poslovodstvu EPS-a smatraju da je pravno nemoguće da EPS snabdevanje po automatizmu preuzme naplatu računa za struju, međutim, Jelena Vujović kategorički tvrdi da su takva tumačenja netačna, odnosno da nema potrebe za potpisivanjem novih ugovora. Inače, formiranje preduzeća EPS snabdevanje je deo procesa reorganizacije EPS u okviru postepene liberalizacije tržišta struje u našoj zemlji. Formiranje tog preduzeća je ujedno bio i glavni preduslov za poskupljenje električne energije u Srbiji. Podsećanja radi u ponedeljak je u Agenciju za energetiku Republike Srbije stigao zvaničan zahtev koji su potpisali EPS snabdevanje i svih pet privrednih elektrodistributivnih društava koja deluju u okviru EPS da struja od 1. avgusta za domaćinstva u Srbiji poskupi za 10,9 odsto.

Da bi do poskupljenja zaista i došlo potrebno je da AERS prethodno odobri taj zahtev na osnovu utvrđenih metodologija o korekciji cena električne energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari