Bez promene kamatne stope Narodne banke 1Foto: Bojan Cvejić

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je da zadrži referentnu kamatnu stopu na jedan odsto, saopštila je Narodna banka Srbije. Odluka je donesena s obzirom na “povoljna domaća privredna kretanja i činjenicu da je realni rast bruto domaćeg proizvoda u prvoj polovini godine od 7,6 odsto premašio prvobitna očekivanja”.

Kako se navodi u saopštenju, inflacija se kreće u granicama cilja (tri ±1,5 odsto) i u junu i julu iznosila je 3,3 odsto međugodišnje.

“Nešto viši nivo inflacije u odnosu na početak godine posledica je privremenih faktora, pre svega niske prošlogodišnje baze, rasta svetskih cena nafte i drugih primarnih proizvoda prethodnih meseci, što je uz zastoje u globalnim lancima snabdevanja dovelo do viših troškovnih pritisaka na svetskom i domaćem tržištu. Pored toga, na domaćem tržištu od aprila beleži se i nešto izraženiji rast cena povrća. Nasuprot tome, sa strane tražnje nema znatnijih inflatornih pritisaka i pored snažnog rasta naše ekonomije. Na odsustvo znatnijih inflatornih pritisaka ukazuju i dalje niska i stabilna bazna inflacija (oko dva odsto), kao i kratkoročna i srednjoročna inflaciona očekivanja, koja se u slučaju finansijskog sektora nalaze oko centralne vrednosti cilja, a u slučaju privrede su i niža. Izvršni odbor očekuje da će inflacija i u narednom periodu nastaviti da se kreće u granicama cilja – najpre u gornjoj polovini cilja do drugog tromesečja 2022, da bi zatim, sa iščezavanjem efekta ovogodišnjeg rasta svetskih cena primarnih proizvoda i troškovnih pritisaka u proizvodnji i transportu, usporila ka centralnoj vrednosti cilja. U drugom delu 2022. godine očekujemo kretanje inflacije u donjoj polovini ciljanog raspona”, navode u NBS dodajući i da su spremni da reaguju u najkraćem roku i između sastanaka Izvršnog odbora.

Takođe se navodi da je, u međunarodnom okruženju prisutan trend rasta inflacije, kako u razvijenim, tako i u zemljama u razvoju, vođen uglavnom privremenim faktorima. “Posmatrajući naš region i ekonomije u razvoju koje su u režimu inflacionog targetiranja, gotovo sve zemlje, osim Srbije, suočavaju se sa rastom inflacije iznad gornje granice inflacionog cilja. Zbog toga su brojne centralne banke najavile ili započele proces pooštravanja monetarne politike”, kažu u NBS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari