Zbog noćašnje krađe bakarnih užadi na otvorenom delu postrojenja, u ranim jutarnjim satima, u 5.20 časova dogodila se havarija nakon koje je bez struje nekoliko sati ostalo područje oko Stare Pazove.


U saopštenju Elektrovojvodine tim povodom navodi se da su od havarije strujnog mernog transformatora u zvezdištu zajedničke neutralne tačke energetskih transformatora 1 i 2, u transformatorskoj stanici 110/20 kV ,,Stara Pazova“, iz pogona ispala oba transformatora.

„Posečeno je dvadesetak užadi od zaštitnog i radnog uzemljenja tako da električna mreža nije mogla da radi u režimu u kojem je predviđena da radi. Izgorela je automatika zemljospojnog prekidača, prestala je da funkcioniše lokalna i daljinska komanda, a pojavio se i zemljospoj u kolima jednosmerne struje. Ovim ispadom bez snabdevanja električnom energijom ostali su kupci sa područja Stare Pazove, Starih Banovaca, Novih Banovaca, Vojke i Krnješevaca.

Prvi kupci sa ovog područja ponovo su snabdeveni električnom energijom u 7.15 časova, a ostatak konzuma u 9.22 časova“ navodi se u saopštenju Elektrovojvodine.

Iz te kompanije još jednom su skrenuli pažnju najširoj javnosti na problem krađe elektroenergetske opreme, koja je ovaj put ostavila nekoliko sremskih naseljenih mesta bez struje.

„Elektrovojvodina upozorava sve građane, nadležne policijske uprave i druge institucije da su neophodne najoštrije mere radi neposredne zaštite elektroenergetskog sistema i očuvanja kontinuiteta snabdevanja električnom energijom privrede i građana u pokrajini. Ova pošast, koja osim štete na energetskim postrojenjima može da ima posledice i po snabdevanje vitalnih objekata za život građana i privrede, ovaj put je narušila normalan život pet naseljenih mesta“ upozoreno je iz Elektrovojvodine uz apel nadležnim državnim organima da hitno preduzmu mere kako bi se ovoj pojavi stalo na kraj i sprečile enormne štete, kako za elektroenergetski sistem, tako i za celu zajednicu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari