„Bezistan“ na Novopazarskoj tvrđavi „našao“ zakupca 1Foto: Shutterstock/N.M.Bear

Mladi preduzetnik Jasmin Dervišnurović, u naredne tri decenije, biće zakupac ugostiteljskog objekta „Bezistan“, na južnom bedemu Novopazarske tvrđave.

Tako je danas odlučila nadležna gradska komisija. Drvišnurović je bio jedini učesnik ponovljenog oglasa za davanje ovog objekta pod zakup.

Dostavio je ponudu u visini početne cene mesečne zakupnine od 882 evra i to je komisija prihvatila.

Dobio je na korišćenje objekat od 98 kvadratnih metara, koji se u katastru vodi kao zgrada ugostiteljstva. Tako će morati i ubuduće da se koristi i to u cilju unapređenja turističke ponude Novog Pazara i očuvanja ambijentalne celine Novopazarske tvrđave sa Starom čaršijom.

Zakupac će za sve radove na objektu morati da dobije saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

U ugovoru je precizirano da nema pravo da od lokalne samouprave traži refundiranje troškova ili odbijanje od zakupnine sredstava koja bude uložio u adaptaciju i renoviranje tog prostora.

Južni bedem Novopazarske tvrđave, posle skoro deceniju sudskih sporenja oko imovinsko-pravnih odnosa, pre godinu dana postao je vlasništvo grada.

Pre pola godine počeli su radovi na njegovoj sanaciji i restauraciji, koje finansira Ministarstvo turizma.

Atraktivno mesto godinama je menjalo korisnike, zakupce, a u jednom trenutku, kada je privatizovano nekadašnje Ugostiteljsko preduzeće „Lipa“, sa još nekoliko spomenika kulture od izuzetnog značaja, bilo je i u privatnom vlasništvu (!). Tako je tada odlučila Agencija za privatizaciju.

Pretilo je urušavanje južnog bedema, pa je Republička građevinska inspekcija, 2018.godine, donela rešenje o zatvaranju ugostiteljskog objekta koji se na njemu nalazio i prostor je ograđen žicom.

Rešenje nije bilo obavezujuće za zakupce, pa je radio i kao diskoteka.

Prvi oglas za davanje pod zakup „Bezistana“ komisija je poništila, jer je jedinu pristiglu prijavu proglasila neispravnom.

Jedini učesnik i tog oglasa bio je Dervišnurović, ali u ponudi nije naveo iznos mesečne zakupnine koju nudi.

On je vlasnik zanatske radnje „Sve pod sač“, poznate po proizvodnji mantija i pita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari