Odmah po postavljenju, novi ministar privrede Saša Radulović zatražio je od javnih preduzeća da dostave svojevrsnu „ličnu kartu“ – detaljne informacije o imovini, zavisnim preduzećima, organima upravljanja, ali i o obavezama i potraživanjima. Cilj je da se po analizi tih podataka dobije presek stanja i omogući izrada plana kontrole poslovanja javnih preduzeća.

Nameru Ministarstva, koja je juče objavljena, prva je podržala Agencija za borbu protiv korupcije, koja očekuje da će usvojeni planovi rada biti praćeni na mesečnom nivou, tako da će direktori moći da se ocene objektivnim kriterijumima, kao i da u slučaju lošeg rada budu pozivani na odgovornost i sankcionisani.

Agencija u saopštenju navodi da je u izradi nacrta planova integriteta, upravo upravljanje institucijom, pored javnih nabavki i upravljanja kadrovima, prepoznato kao oblast sa najvećim rizikom za nastajanje korupcije.

– Rizici koje su, tom prilikom, predstavnici javnog sektora prepoznali su – da se plan rada u instituciji ne izrađuje, ili, ukoliko se izrađuje, da se ne priprema na osnovu urađene analize potreba ili da nema provere da li se sprovodi, ili da se ne sprovode procena kvaliteta rada, provera kvaliteta upravljanja ili odgovornost organa upravljanja u postupku obezbeđenja kvaliteta rada institucije. Svojim planom integriteta svaka institucija je trebalo da predvidi mere koje će te rizike otkloniti – navode u Agenciji i dodaju „da jedna od mera u Akcionom planu za sprovođenje nove Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije, predviđa izmene Zakona o javnim preduzećima tako da se uvedu jasni i objektivni kriterijumi za izbor, razrešenje i način vrednovanja rada direktora na svim nivoima vlasti, kao i mehanizmi odgovornosti za dosledno sprovođenje ovih kriterijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari