Mali akcionari Beogradske industrije piva uputili su žalbu Ustavnom sudu, zbog odluke da se BIP pošalje u stečaj. Apelacioni sud, najpre, je u dva navrata obarao presude Privrednog suda, tvrdeći da je slanje BIP-a u stečaj povređivanje i Ustava i zakona i prava akcionara, a onda je, kako za Danas kaže jedan od malih akcionara BIP-a Vojislav Ćorović, isti taj Apelacioni sud naprečac doneo odluku da povrede prava nije bilo.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

– Sada je Apelacioni sud potvrdio da nije bilo nikakve povrede prava, iako akcionarii nisu ni bili obavešteni o ročištu. Angažovali smo advokata i uputili žalbu Ustavnom sudu. Tražimo samo ono što nam pripada, ono za šta smo od plata odvajali 15 godina, a to je tri miliona evra za nas 480 akcionara – kaže Ćorović.

Ukoliko država ne ispuni dato obećanje i oni se ne dogovore oko isplate, Ćorović ističe kako im onda ne preostaje ništa drugo nego da idu na sud.

– Ne postoji razlog da BIP ide u stečaj. Jednostavno, to nije trebalo da se dogodi. Država je samo od prodaje zgrade zaradila 20 miliona evra, a sada nam kažu da BIP nema nikakvu vrednost – napominje Ćorović.

Podsetimo, BIP je bio na listi preduzeća za restrukturiranje, ali je država prošle godine odlučila da mu ukine zaštitu od poverilaca, među kojima je sa najvećim potraživanjem Poreska uprava. Istovremeno kada je rečeno da će fabrika otići u stečaj pod pritiskom navodne nelikvidnosti, najavljeno je i da će proizvodne hale biti izdate makedonskom biznismenu za oko 50.000 evra mesečno, što su mali akcionari ocenili kao „sramno nisku cenu“. Oni su tvrdili i da ne postoje uslovi za otvaranje stečaja, jer fabrika radi, a dug Poreskoj upravi je počela da izmiruje prema ugovorenom tajmingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari