Bitkoin je deo evolucije novca, pre nego revolucije

Ostavite komentar


  1. Izuzetno sigura zapis o vlasnistvu nepostojeće njive na nepostojećoj planeti.

    Kada bi se spojili katastri svih njiva na svetu u neki globalni digitalni bitcoin-like block chain i kada bi donos na njivi ili arenda išla vlasnicima, onda bih ja to kupio.

    Ovako, dragi moji, njiva ne postoji, nivac ste zakucali u zapis o ničemu, a mi kupimo arendu ili prinos na svojim njivama.

    To je sve, ali da ponovimo:

    Mujo kupio njivu i na njoj sijao krompir, Haso kupio bitkoin i gledao u grafikon.

  2. Bitkoin nije novac. Novac je mera vrednosti i kao takav ne sme da bude „gumen“ i da se rasteže pa da je danas $60K, juče bio $50K, a prekosutra – ko zna. Pa haj’te vi uložite svoju ušteđevinu u takav „novac“.

    Ako ste se pitali zašto cene rastu – zato što novac gubi vrednost. Cene u zlatu su druga priča, čak mogu da kažem da je maltene sva roba pojeftinila: Za robu koju je 1 gram zlata kupio pre godinu dana, sada bi bilo dovoljno 0.9 grama…

    Zato treba uvesti zlatni dinar što pre, tojest vezati dinar za zlato umesto za „korpu valuta“ – koje su sve redom u krajnjoj liniji vezane za Dolar. Zlato je jedini način da se vaša štednja zaštiti od „pacova“ koji je grickaju.

    Dajte nam zlatni dinar makar kao opciju, da imamo gde da sklonimo dugoročnu štednju (za penzije, za školovanje dece, za stan, za „crne dane“…).

  3. @Grandiozni Gradoje

    A tek kada bi video koliko je zlato pojeftinilo u odnosu na Bitkoin u poslednjih godinu dana. Tako je unca zlata prošlog septembra vredela 0.07 BTC, a sada vredi 0.04 BTC (-42%). A da vidiš tek cene drugih roba izražene kroz BTC.

    Ima nas koji ulažemo svoju ušteđevinu u Bitkoin, dobri Gradoje. I sasvim nam dobro ide.

    Bitkoin nije gumen već je upravo neelastičan zato što je ponuda fiksna i ne može se uvećati kao odgovor na rastuću potražnju. Zato cena dugoročno ide gore i zato je BTC mnogo bolji čuvar vrednosti od zlata.

    „Zlatni dinar“ bi dugoročno gubio vrednost u odnosu na Bitkoin, kao i zlato, zašto bi onda bilo ko štedeo u njemu?

  4. @ BTCSRB

    I dan danas ljudi iskopaju zlato (nečiju ušteđevinu) zakopano pre 2000 godina, i ta ušteđevina ni promil vrednosti nije izgubila. Aj’ da vidimo dal će tvoj Bitcoin da doživi stotu…

    Drugo: nemam ja problem sa Bitcoin, slobodan si da sa svojim novcem radiš šta hoćeš. Možeš da vrednost svog novca vežeš i za vodostaj, ili za LOTO.

    Ali dinar je vredeo dok je bio zlatan – kao i dolar. Ne znam dal postoji kompjuter koji može da izračuna koliko je od vrednosti ONOG dinara ostalo danas, znam da je od ONOG dolara danas ostalo 3%.

Ostavite komentar


Ekonomija

Naslovna strana

Naslovna strana za 25. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.