Treći put zaredom ove nedelje indeksi Beogradske berze uspeli su da poprave svoju vrednost. Indeks BELEXline beleži rast od 2,53 odsto, vrednost BELEX15 skočila je za 2,36 odsto, dok je indeks SRX svoj porastao za 1,29 odsto.

Oporavak tržišta kapitala teče uporedo sa rastom prometa koji je premašio iznos od 133,2 miliona dinara, kao i rastom cene 30 emisija akcija, od ukupno aktivnih 73. Investitori su juče najviše bili zainteresovani za akcije kompanije Šumadijalek iz Čačka u koje je, uz poskupljenje od 15,29 odsto, uloženo 40,7 miliona dinara. Upola manje, odnosno 20,2 miliona dinara, investirano je u hartije od vrednosti beogradske Informatike, dok je akcijama Komercijalne banke Beograd trgovano za 7,7 miliona dinara. Među traženijim hartijama od vrednosti nalaze se i vlasnički papiri niške AIK banke i bečejskog Sojaproteina za koje je izdvojeno 6,5, odnosno 5,1 milion dinara. Solidan promet ostvaren je i u trgovanju akcijama Jubmes banke čija cena, uz promet od 4,4 miliona dinara, raste po stopi od 9,37 odsto. Inače, juče su akcije Univerzal banke Beograd zabeležile najveći rast (16,45 odsto), kao i hartije od vrednosti Vitala iz Vrbasa (12,43 odsto).

Pored redovnog postupka trgovanja, na Beogradskoj berzi juče je organizovana i jedna blok transakcija, vredna 2,8 miliona dinara, kojom je vlasnike promenilo 3.700 akcija Imtel kompjutera iz Beograda. U kupovinu obveznica stare devizne štednje Republike Srbije uloženo je 170 hiljada evra, a najveći deo te sume, tačnije 134.470 evra, odnosi se na ulaganje u seriju koja sledeće godine dospeva na naplatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari