Ko je Blagoje Paunović, novi predsednik Fiskalnog saveta Srbije? 1 Foto: Printscreen/YouTube/SSEF, ilustracija: Danas

Mesto predsednika Fiskalnog saveta Srbije, na kom se duže od decenije nalazio Pavle Petrović, pripašće Blagoju Paunoviću, redovnom profesoru na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

On je prihvatio kandidaturu nakon što ga je predsednik Aleksandar Vučić predložio za tu poziciju, a Petroviću, takoreći, uručio otkaz.

 

Inače, Paunović  je redovni profesor Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predsednik upravnog odbora Instituta ekonomskih nauka.

Na osnovnim studijama predaje Ekonomiku preduzeća, na postdiplomskim Investicije u preduzeću, a na specijalističkim i magistarskim Analizu rizika i Upravljanje sredstvima i izvorima sredstava osiguravajućih kompanija.

Njegov rad, osim kroz predavanja studentima, odslikava se kroz autorstvo i koautorstvo više knjiga, kao i brojne naučne članke.

Paunović se do sada i u teoriji i u praksi uglavnom bavio poslovanjem kompanija, odnosno malim i srednjim preduzećima.

Njegovu strast ka preduzetništvu i poslovnoj ekonomiji potvrđuje i intervju uoči sajma knjiga u kome studentima preporučuje da čitaju „Inovacije i preduzetništvo“ od Pitera Drukera, „Silicijumsku dolinu“ koju je napisao Kristof Keze, „Mamin test“ od Roba Ficpatrika, knjigu „Od nule do jedan“ koju su pisali Piter Til i Blejk Masters.

U skladu sa svojim interesovanjima, radio je kao konsultant u više od 70 privatnih kompanija, baveći se izradom poslovnih planova, finansijskim upravljanjem, računovodstvom, pripremom poslovnih strategija i drugim zadacima.

Bio je uključen u različite vladine i istraživačke timove, a u dva navrata bio je i šef Katedre za poslovnu ekonomiju i menadžment.

Osim toga, Paunović je od 2002. do 2004. bio pomoćnik ministra ѕa privredu i privatizaciju, potom do 2009. direktor NICEF-a, kao i predsednik upravnih i nadzornih odbora Garancijskog fonda, Tipoplastike, Privredne banke, Kliničkog centra Bežanijska kosa, Instituta ekonomskih nauka i član odbora više kompanija.

Kada je reč o njegovom privatnom životu, Paunović je rođen 1954. u Zemunu, a osnovnu školu i gimnaziju završio je u Beogradu.

Diplomu Ekonomskog fakulteta u Beogradu stekao je 1977, a već naredne godine dobio posao u ovoj obrazovnoj ustanovi.

Master ekonomije završio je 1982, a doktorat 1992. godine, a kao stipendista Univerziteta države Njujork bio je na stručnom usavršavanju u Njujorku.

S obzirom na oblasti njegovog interesovanja, domaća stručna javnost nije usaglašena oko toga da bi Paunović bio pravi izbor da se nađe na čelu Fiskalnog saveta, koji se pre svega bavi budžetom, javnim dugom i makroekonomijom.

Takođe, zabrinuta je da bi ovo moglo označavati kraj britkog ocenjivanja predloga budžeta, fiskalnih strategija i kritika onoga što u ekonomskim potezima države „ne štima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari