Blagoje Paunović, novi predsednik Fiskalnog saveta: Na Savet gledam kao na krajnje objektivan i stručan organ 1foto Medija centar

Novi predsednik Fiskalnog saveta Srbije Blagoje Paunović ocenio je danas da su srpske javne finansije već nekoliko godina u solidnom, pristojnom stanju, da su dosta sređene, kao i da se vodi računa o okvirima fiskalne politike koja je održiva i odgovara mogućnostima privrede.

Paunović je za Forbs Srbija kazao da potencijalni rizici mogu biti brojni i da posebno treba obratiti pažnju na kapitalne investicije.

„Po svemu sudeći, naplata ide dobro, ali sada kada je Vlada odložila primenu fiskalnih pravila do 2029. godine, jako je važno da se poštuju posebna pravila koja se tiču učešća plata i penzija, a onda i izdaci za kapitalne investicije koji su treći najveći trošak“, kazao je Paunović.

Kapitalni izdaci, kako je naveo Paunović, su najkvalitetniji način trošenja budžetskog novca, ali taj novac treba usmeriti na one projekte koji daju najveće efekte.

Na pitanje zašto smatra kapitalne investicije rizikom, Paunović je kazao da to ne bi nazvao rizikom, već da je potrebna dodatna pažnja, jer u ovom trenutku nije poznato na šta se tačno planira trošenje novca i da li su to projekti koji će dati najveće efekte.

„Teško je tako nešto proceniti, jer osim načelnih informacija ne znamo mnogo, a reč je o velikom novcu. Uveren sam da će biti dobrih projekata, da neće sve otići na izložbu Ekspo 2027“, rekao je Paunović.

Dodao je da je putna infrastruktura urađena „jako“ dobro, ali da je potrebno ulagati dalje u železničku, komunalnu infrastrukturu i druge projekte.

Komentarišući reakcije javnosti na njegov izbor za predsednika Fiskalnog saveta u kojima je izražena sumnja da bi to telo moglo da izgubi nezavisnost, Paunović je kazao da nije očekivao takve reakcije i da Fiskalni savet vidi kao nezavisni organ i stručno telo čiji zadatak je definisan zakonom, a njegov rad, analize i mišljenja se zasnivaju na objektivnim podacima i stručnoj analizi.

„Na Savet gledam kao na krajnje objektivan i stručan organ, a onda sam se odjednom suočio sa tim da je kod nas sve politika. Ali dobro, prvi rezultati rada će pokazati da to nije bilo opravdano mišljenje“, kazao je Paunović.

Dodao je da je razgovarao i sa profesorom Pavlom Petrovićem, kog je zamenio na čelu Fiskalnog saveta, a koji mu je rekao da analize i mišljenja te institucije svako tumači kako mu odgovara i u njima nalazi ono što mu odgovara.

Paunović je profesor poslovne ekonomije beogradskog Ekonomskog fakulteta, a izabran je prošle nedelje u Skupštini Srbije za novog predsednika Fiskalnog saveta, pošto ga je na tu poziciju predložio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što i propisuje zakonski okvir kojim je regulisan rad ove institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari